Marvel Studio's dreigt de rechten op heel veel populaire superhelden kwijt te raken!

Een rechtszaak moet redding brengen...

Arjen Rooseboom 27 september 2021 22:30 in Algemeen
De Marvel-afdeling van Walt Disney is verwikkeld geraakt in diverse rechtszaken met erfgenamen van Stan Lee, Steve Ditko en Gene Colan om volledige te controle te houden over hun personages.

Het zou gaan om populaire superhelden zoals Iron Man, Spider-Man, Doctor Strange, Ant-Man, Hawkeye, Black Widow, Falcon, Thor en meer.

Volgens The Hollywood Reporter komen de personages in aanmerking voor beëindiging van het auteursrecht na een bepaalde wettelijke termijn. Dit wil de studio proberen tegen te houden, want als Marvel verliest, moet Walt Disney hun miljardeneigendom voortaan delen.

Zouden Lee, Ditko en Colan het zo gewild hebben?
In augustus diende de beheerder van Ditko's nalatenschap een beëindigingsverklaring in voor Spider-Man. Op grond van de auteursrechtenbepalingen mogen auteurs of hun erfgenamen rechten terugvorderen na een vastgestelde wachttijd, wat zou betekenen dat Marvel in juni 2023 afstand moet doen van de iconische webslingeraar.

De erfgenamen worden vertegenwoordigd door Marc Toberoff, die ooit de beroemde Superman-makers Jerry Siegel en Joe Schuster hielp in eenzelfde soort (mislukte) poging tegen DC Comics.

Die studio wist zichzelf te redden door Dan Petrocelli in te schakelen welke een claim indiende tegen Toberoff wegens 'onrechtmatige inmenging'. Niet geheel toevallig staat diezelfde Petrocelli nu Walt Disney bij in hun strijd die zeker nog niet gestreden is.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Popcultuurfreak

Avatar

Sony is zover ik weet toch ook betrokken met Spiderman? Hij is juist in bruikleen vanaf die partij. Dus dan zouden ze zowel Sony als Disney moeten benaderen.

starbass

Avatar

De erfgenamen willen gewoon extra geld zien, op basis van de oude contracten hebben ze waarschijnlijk geen poot om op te staan, Marvel/Disney zal waarschijnlijk schikken om de goede orde te bewaren.

Ang3l

Avatar

Ook al ben ik geen fan van de megalomaan Disney, ze hebben het wel getild tot waar t nu is. Zonder het dikke budget er achter, was dit nooit zo groot geworden.

RelentLess

Avatar

Ik ga er vanuit dat marvel gewoon de films kan blijven maken en dat de erfgenamen gewoon een hoger percentage willen.

Ze zijn daar gek om te de licenties af te willen nemen want dat kost hen een hoop inkomen vermoed ik.

kokosnoot

Avatar

Ik vraag me af of een partij überhaupt voor eeuwig recht kan hebben op het auteursrecht over bv micky mouse? Vervalt dat niet na een bepaalde tijd?

ah! public domain uitleg!

Dat betekent dat binnen een bepaalde tijd alle superhelden sowieso rechten vrij worden voor verhaallijnen. Denk met 30 jaar of zo, 40 jaar.

Rich Art

Avatar

@kokosnoot: dat klopt. Daar is Disney ook bang voor. al kun je je afvragen welke serieus grote jongen met een karakter als Mickey Mouse aan de slag gaat. Hoogstwaarschijnlijk alleen wat foute Russen of Chinezen, maar goed... die doen dat toch al.

kokosnoot

Avatar

@Rich Art Nou, ik zat bv te denken aan hele creatieve comic kids, die heel goed kunnen tekenen en echt leuke, creatieve verhaallijnen kunnen opzetten. Waarom zou dat slecht zijn?

Of satire comics, die zouden dan iets met micky mouse kunnen doen. Dat kan heel grappig zijn en leuk. klinkt gek maar ik ben wel voor dat soort vrijheid! Nooit moet iets voor eeuwig bij 1 persoon, fam of instituut zijn is mijn persoonlijke mening.

Master Of Films

Avatar

De ironie van Disney is dat ze graag gebruik willen maken van public domain voor hun Disney classics. Denk aan Cinderella, Snow White, Beauty and the Beast, Alice in Wonderland, The Little Mermaid, Robin Hood e.d. Kost hun dus geen cent extra, maar oh wee als een andere studio Mickey Moose ( Smiley face ) wilt gaan gebruiken. Benieuwd of 2024 wordt gehaald, want...

It is entirely possible that Disney will lobby for changes to U.S. copyright law in order to further hoard their IP. After all, what is the law compared to the power of a U.S. corporation?

kokosnoot

Avatar

@Mof Goeie info. Ja, dat is waar Disney leent zelf veel en vaak in public domain.

USA, Disney en lobbyen. Wordt wel eens tijd dat copyright gewoon aan banden wordt gelegd voor altijd. Patent is ook intellectueel bezit en is ook maar tijdelijk.

Artificialis

Avatar

Die erfgenamen kunnen beter gaan werken voor hun geld. Een beetje makkelijk om het familievermogen in de schoot geworpen te krijgen en daarna nog meer vlees van de botten te willen vreten door Marvel properties op te eisen. Ga iets nuttigs doen in plaats van andermans succes te profiteren.

Bananza

Avatar

@Popcultuurfreak Sony heeft alleen de film-rechten wat betreft Spider-Man ofwel, zij zijn de enige die een film mogen over het personage en alles binnen het 'spiderverse'.

milo007

Avatar

Deze hele situatie zou eig nog een goeie film maken. Zo'n beetje in de stijl van The big short ofs.

Bigds9fan

Avatar

Lastig. Copyright is belangrijk omdat je natuurlijk niet wil dat iemand er met jouw werk/naam vandoor gaat.

Zo luister ik graag naar Lunic. De echte en niet de Franse mafklapper die de naam dacht te kunnen jatten.

En je wilt natuurlijk zoveel mogelijk de kwaliteit bewaren. Wat als iemand opeens slechte films van Transformers uitbrengt?

Oh wacht dat is al gebeurd.

Maar dit lijkt meer om geld te gaan want ik zie hun die reeksen niet overnemen.

kokosnoot

Avatar

RelentLess " Ze zijn daar gek om te de licenties af te willen nemen want dat kost hen een hoop inkomen vermoed ik. "


@RelentLess Denk, dat je daar mee wel de spijker op zijn bek slaat Smiley face

Vleeshaak

Avatar

Ik heb altijd moeite met erfgenamen die rechten claimen, alsof zij ook maar iets hebben gedaan om die rechten te krijgen.

Goku32

Avatar

Triest dit, laat ze lekker hun gang gaan ze krijgen toch wel hun geld, dus waarom zo gierig gaan doen, klopt starbass gierige mensen zijn het,

kokosnoot

Avatar

@vleeshaak Ik heb ook moeite met grote multinationals die de rechten claimen en in Amerika 90 jaar rechten hebben na de dood van de auteur. Dat is insane lang na iemands dood zonder er iets voor te hebben gedaan, dat je zo lang iets kan blijven uitmelken. Dat is niet rechtvaardig meer.

NieuwsFilm

meest populair