Katholieke groep boycot Paul Verhoevens controversiële film 'Benedetta'

Een lesbische non en haar avonturen gaan sommige mensen iets te ver.

Het was wel duidelijk na het zien na de trailer van Paul Verhoevens Benedetta dat de film niet door iedereen even goed onthaald zou worden. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de lesbische non Benedetta Carlini, maar volgens sommige mensen gaat de Nederlandse filmmaker te ver.

Tijdens de Amerikaanse première op het New York Film Festival vond een betoging van een groep katholieken plaats, die de film beschuldigen van blasfemie.

Groep
Het gaat hier over de groep America Needs Fatima. Zij kwamen samen (al was dit maar een tamelijk kleine groep) om de film te boycotten, wat ze onder meer deden met megafoons. Het is een behoorlijk lange tijd geleden dat een soortgelijke mars plaatsvond, namelijk in 1999. Toen kwam Kevin Smiths komedie Dogma uit, waarin het katholicisme op de hak werd genomen. Nu vindt de America Needs Fatima-groep dat Verhoevens Benedetta niet kan, en dat er te veel choquerende scenes inzitten zoals het moment waarop een houten Mariabeeldje als dildo wordt gebruikt.

Reactie
De New York Film Festival-programmator Dennis Lim reageerde zelf : "Paul Verhoeven provoceert niet zonder een doel voor ogen te hebben." Ook coscenarist David Birke liet van zich horen. Hij toonde zich bereid om het script zin per zin te analyseren en aan te tonen dat de film gewoon gebaseerd is op feiten.

Zie hieronder enkele tweets over het protest.







De film is vanaf 14 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien.

NieuwsFilm

meest populair