IFFR 07 van start

[header]Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) begint vandaag aan zijn 36e editie, en ook dit jaar staat het programma weer bol van de onafhankelijke en innovatieve films uit de hele wereld.[/header]Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) begint vandaag aan zijn 36e editie, en ook dit jaar staat het programma weer bol van de onafhankelijke en innovatieve films uit de hele wereld. Van woensdag 24 januari tot en met zaterdag 3 februari zijn maar liefst 250 lange films te zien, waaronder 44 wereldpremières, 23 internationale premières en 30 Europese premières. De officiële openingsfilm is Tiger Award kanshebber La Antena van Esteban Sapir. Als publieksopening wordt Werner Herzog’s Rescue Dawn vertoond, een portret van een door Christian Bale gespeelde piloot die tijdens de Vietnamoorlog wordt neergehaald en gevangen gezet door de Vietcong.

Het indrukwekkende programma is dit jaar opgedeeld in een twintigtal onderdelen, waaronder natuurlijk de Tiger Award Competitie, waarin vijftien films strijden om drie prijzen van tienduizend euro, een release in de Nederlandse filmhuizen en een televisie-uitzending op de VPRO. Gewoontegetrouw wordt weer een tweetal filmmakers voor het voetlicht gebracht door screenings van zowel hun recente als oudere werk, waardoor filmliefhebbers kennis kunnen maken met deze interessante, maar nog (te) onbekende regisseurs. Dit jaar zijn de Filmmakers in Focus Abderrahmane Sissako en Johnnie To, van wie vooral het eigenzinnige Heroic Trio uit 1993 al enige cultstatus geniet.

Aanstormend talent krijgt als vanouds een kans in het programmaonderdeel Cinema of the Future: Sturm und Drang. Films in dit onderdeel vormen altijd een goede graadmeter voor de actuele status van de filmwereld, en in het verleden zaten hier vaak verassende pareltjes tussen. Wat ouder werk is te zien in het onderdeel Cinema Regained waarvoor zo’n vijftig langere en kortere films zijn afgestoft en gedurende deze 36e editie van het IFFR worden gepresenteerd in prachtige kopieën. Onder andere de verboden Russische film Dokhunda uit 1934 van Lev Koelesjov is te zien, maar ook bijvoorbeeld Belle de Jour van Luis Buñuel.

Voor de circa driehonderd korte films is dit jaar een duidelijk herkenbare plaats gekozen: in theater Lantaren/Venster is van donderdag 25 tot en met maandag 29 februari het programma Short: As Long As It Takes te zien, waaronder 28 programma’s met nieuwe korte films die variëren van 2 tot 75 minuten. Er zijn shorts te zien van onder andere Erwin Olaf, Bill Morrison en het duo Joe Lawlor & Christine Molloy. Mis vooral het duistere, architectonische meesterstuk Visibility of Interim van Manuel Knapp niet, genomineerd in de Tiger Awards Competitie voor Korte Film. Op 3 februari is tweemaal een zes uur durende Short Film Marathon te zien, waarin je met één kaartje in en uit kunt lopen zo vaak je wilt!

De slotfilm is dit jaar The Prestige van de Britse regisseur Christopher Nolan, bekend van Following, Memento en Batman Begins, waarin evenals in de openingsfilm acteur Christian Bale de hoofdrol vertolkt. FilmTotaal zal ook dit jaar weer wat kapwerk verrichten in de overweldigende filmjungle van het IFFR, zodat het misschien iets makkelijker wordt om een keuze te maken. Want hoe leuk het ook is om totaal verrast te worden in een van de donkere zalen van Rotterdam: van top naar top is nog altijd stukken leuker dan van flop naar flop. Houd de komende tien dagen onze frontpage dus in de gaten voor recensies, achtergronden en een up-to-date top- en floptien van het IFFR 2007.



NieuwsFilm

meest populair