IFFR 07 - Dag 1

[header]Vanavond om 21:00 start de 36e editie van het IFFR met publieksopening Rescue Dawn van gerenommeerd filmmaker Werner Herzog ...[/header]Vanavond om 21:00 start de 36e editie van het IFFR met publieksopening Rescue Dawn van gerenommeerd filmmaker Werner Herzog. Deze Duitse regisseur van films als Aguirre, der Zorn Gottes, Fitzcarraldo en het onlangs nog veelvuldig onderscheiden Grizzly Man nam voor zijn nieuwste werk een door hemzelf geschoten documentaire over een Amerikaanse soldaat in de Vietnamoorlog als uitgangspunt. In die film uit 1997, getiteld Little Dieter Needs to Fly, toont hij het ware verhaal van piloot Dieter Dengler, die in 1966 werd neergeschoten in Laos, gevangen genomen en overgedragen aan de Vietcong.

In Rescue Dawn wordt de rol van Dieter Dengler gespeeld door een zelfverzekerde Christian Bale, die samen met zes Amerikanen en Vietnamezen gevangen zit in een kamp middenin de jungle zonder voorzieningen en voldoende voedsel. Eén van zijn medegevangenen is de gestoorde Gene, een fantastische rol van Jeremy Davies, die graatmager en compleet geschift de show steelt. Al snel komt Dieter erachter dat de jungle een even groot, zo niet groter gevaar vormt dan de kampbewakers, en met dat gegeven weet regisseur Herzog wel raad. Naast obsessieve mannen, die volledig afgesloten van de ons omringende wereld hun irrationele dromen najagen, is de allesoverheersende natuur een tweede verbindende factor binnen Herzogs oeuvre.

De voor Herzogs begrippen nogal conventionele vertelling zal vanavond in aanwezigheid van acteur Jeremy Davies worden vertoond in Pathé 1, en alhoewel die voorstelling inmiddels is uitverkocht, zijn er op dit moment nog kaarten beschikbaar voor de voorstelling van donderdag 25 januari om 16:00. Er is daarmee een programmawijziging doorgevoerd, want in de Volkskrantbijlage staat vermeld dat op die plaats en tijd de The Journey draait.

(photo: International Film Festival Rotterdam)



NieuwsFilm

meest populair