IFFR 07 - Dag 2

[header]Vlak voor de publieksopening gisteravond met de film Rescue Dawn van Werner Herzog vertelde acteur Jeremy Davies hoe hij maar liefst ...[/header]Vlak voor de publieksopening gisteravond met de film van Werner Herzog vertelde acteur Jeremy Davies, bekend van Solaris, Dogville en Manderlay, hoe hij maar liefst 15 kilo afviel voor zijn rol van uitgemergelde soldaat in de jungle van Laos. De speciaal uit de V.S. overgevlogen Davies vertelde verder dat de maden die medeacteur Christian Bale – ook te zien in de slotfilm The Prestige van Christopher Nolan - moest opeten wel degelijk echte maden waren. Zelfs de stralende festivaldirecteur Sandra den Hamer keek er even raar van op.

Vandaag gaat het twaalf dagen durende IFFR dan echt van start met onder andere Scream of the Ants van de Iranese meester Mohsen Makhmalbaf, veel korte films, zes films van Filmmaker in Focus Johnnie To, Offside van Jafar Panahi over de rol van voetbal in het leven van Iranese vrouwen, die volgens wettelijk verbod niet aanwezig mogen zijn bij voetbalwedstrijden. De maker van wonderschone films als De Witte Ballon en De Cirkel koos er voor om geen enkele voetbal te tonen in zijn Offside, dat vorig jaar de Grote Jury Prijs kreeg toebedeeld in Berlijn. Uit de vermaarde Tiger Award Competitie draait vandaag nog geen van de kanshebbers, maar daarover morgen meer als La Antena zijn eerste publieksscreening krijgt.

De FilmTotaal Tips van de Dag zijn op deze eerste echte festivaldag Election van Johnnie To om 19:30 in de Luxor, en de korte film Drake van Christoph Rainer, vertoond in het programma Short Films 3 dat vanmiddag om 14:00 te zien is in Lantaren 1. Daarin zien we in een wonderschone compositie hoe een vader een foto probeert te nemen van zijn gezin tegen de achtergrond van een ondergaande zon. Oogstrelend, grappig en pijnlijk herkenbaar. Johnnie To is een uit Hongkong afkomstige filmmaker die sinds 1980 maar liefst veertig speelfilms op zijn naam heeft gezet. Zijn commerciële doorbraak kwam in 1993 met het buitenissige, bijna plotloze Heroic Trio, waarin de drie semi-superheldinnen Anita Mui, Maggie Cheung en Michelle Yeoh gestolen baby’s terug moeten halen.

De fabelachtige actiescènes uit Heroic Trio maken de film meer dan de moeite waard, maar die staan helaas niet op naam van To, maar op die van Ching Siu Tung, bekend van zijn Chinese Ghost Story-trilogie. Gelukkig is Johnnie To sindsdien gegroeid als regisseur en kan zich nu meten met de besten van Hongkong. Uitschieters in zijn oeuvre zijn Running Out of Time, vanmiddag te zien in Cinerama 6, en de eerder genoemde Election over een uit de hand gelopen verkiezing van de nieuwe baas van een van de vele criminele syndicaten in Hongkong. Stijlvol, soms aan Michael Mann refererende buitenopnames worden afgewisseld met strakke dialogen en opgefokte rollen van met name Tony Leung Ka Fai, onlangs nog te zien in Dumplings van Fruit Chan. Voor de liefhebber draait om 22:00 deel twee in dezelfde zaal.

(photo: International Film Festival Rotterdam)



NieuwsFilm

meest populair