IFFR 07 - Dag 3

[header]De tijger is nu echt los in Rotterdam: de eerste dag zit erop en langzaam lopen de straten vol met kleumende cinefielen, verdwaalde filmtoeristen en ook trotse filmmakers ...[/header]De tijger is nu echt los in Rotterdam: de eerste dag zit erop en langzaam lopen de straten vol met kleumende cinefielen, verdwaalde filmtoeristen en ook trotse filmmakers, want het IFFR nodigt ieder jaar zoveel mogelijk filmmakers uit om met elkaar in contact te komen tijdens de vele borrels van de Cinemart, waar regisseurs proberen om potentiële producenten en distributeurs te interesseren voor hun volgende project, maar ook voor de vele Q & A’s na afloop van de voorstellingen, waarbij het publiek vragen kan stellen.

Ook vandaag is de keuze weer overweldigend in de twintig filmzalen die het festival rijk is. Er is in de ruime hal van De Doelen of in de rokerige bar van Lantaren/Venster nu nog weinig sprake van een specifieke buzz over één bepaalde film, en ook de lijst met publieksfavorieten is nog niet gepubliceerd, dus alles ligt nog open én ook voor het grijpen, want op een enkele voorstelling na zijn er overal nog kaarten voor verkrijgbaar. Helaas vandaag niet meer voor het ontroerende Anche Libero Va Bene van Kim Rossi Stuart, waarin de acteur/regisseur een onbeholpen, gescheiden vader speelt.

Net als in Le Chiavi di Casa uit 2004 zet Rossi Stuart een zeer overtuigende rol neer van een man die worstelt met de opvoeding van zijn kinderen. Het is een ontluisterend portret van een vader die het ook allemaal niet weet, en zijn eigen tekortkomingen botviert op zijn kroost. Vooral als de moeder van zijn zoon en dochter een poging tot verzoening onderneemt, laat papa zich tegenover de kinderen gaan zoals je het niet eerder zag. In zijn regie vermijdt Rossi Stuart iedere sentimentaliteit en raakt de bezoeker voluit met dit pijnlijke echtscheidingsdrama.

De prachtige korte film Drake wordt vertoond voorafgaand aan Anche Libero Va Bene, waarvoor nog kaarten beschikbaar zijn voor de voorstelling van vrijdag 2 februari. Mocht ook die uitverkocht raken, is er nog geen man overboord, want de film krijgt een landelijke release vanaf 29 maart. De dagtip voor vandaag krijgt zeker geen release, is niet zo heetgebakerd en ook nog een stuk korter: Visibility of Interim~ van Manuel Knapp. Deze meesterlijke korte film van 14 minuten wordt vertoond in het kwalitatief uiterst sterke Short Film programma Defining a Space.

Met behulp van innovatieve software, die wordt gebruikt in de architectuur, herdefinieert de Oostenrijkse regisseur Knapp de term shapeshifting door een architecturale ruimte te construeren met een zo vloeiend en complex patroon dat het in combinatie met de begeleidende duistere soundscapes een verwondering teweegbrengt die sensationeel kan worden genoemd. Zeer terecht genomineerd voor de Tiger Award voor beste korte film, en te zien om 22:30 in Venster 2, en morgen om 11:45 in Lantaren 1.

(photo: International Film Festival Rotterdam)



NieuwsFilm

meest populair