IFFR 07 - No Mercy For The Rude

[header]No Mercy For The Rude is een formidabel debuut vol actie, geweld, komedie, ontroering én melodrama. ‘Killa’ is een huurmoordenaar omdat hij wil sparen voor een dure verlenging van zijn te korte tong, zodat hij zou kunnen praten. Een genot voor alle zintuigen.[/header]Regie: Park Chul-Hee | Cast: Shin Ha-Kyun (Killa), Yoon Ji-Hye (She), Kim Min-Jun | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2007

Geen genade voor de ruwen of de lomperds. Die worden door de hoofdpersoon zonder wroeging neergeknald of, nog liever, lek gestoken. Deze ‘Killa’ is eigenlijk een vrij simpele jongen die door een te korte tong niet kan praten. Hij wil zijn tong laten verlengen maar zo’n ingreep kost handen vol geld. En omdat hij talent met messen heeft, is hij maar huurmoordenaar geworden om voor de operatie te sparen. Maar eigenlijk wilde hij vroeger dichter worden. Of matador.

Omdat hij wel een geweten heeft, vermoordt hij alleen maar gangsters, corrupte politici en dergelijk gespuis. Dit doet hij vaak samen met zijn vriend en mentor Ballet, die spaart om een balletdansschool op te kunnen zetten. De talloze actiescènes zijn fantastisch gefilmd en gechoreografeerd, maar No Mercy For The Rude is meer dan slechts een actiefilm. De film zit ook vol komische momenten, dialogen en interne monologen, oprecht ontroerende scènes én een goede dosis melodrama. Nooit geweten dat luxaflexen zo leuk konden zijn.

Killa blijft een goede gozer en hoewel hij barmeisje She nauwelijks redenen geeft, blijft zij bij hem terug keren en leert hem over seks en liefde. Ondertussen is er ook nog het straatjochie dat Killa één keer uit de regen heeft gered en die hij sindsdien niet meer uit zijn huis krijgt. De drie vormen een vreemd doch lief gezinnetje en dat levert een paar fraaie scènes op, die bovendien op het visuele vlak om van te smullen zijn. Ondertussen hebben Killa en Ballet zich de toorn van een stel gevaarlijke gangsters op de hals gehaald, wat resulteert in een geweldige, bloedige en melodramatische finale met een fijn eindshot. dit formidabele debuut van de Koreaanse schrijver/regisseur Park Chul-Hee is een genot voor alle zintuigen.

[rating 4.5]



NieuwsFilm

meest populair