IFFR 07 - Election & Election 2

[header]In twee films proberen gangsters in Hong Kong een Triadehoofd verkiezing te winnen. Johnny To maakt ijzersterke en stijlvolle genrefilms, en daarop vormen Election & Election 2 geen uitzondering op.[/header]Regie: Johnny To | Cast: Simon Yam (Lok), Tony Leung Ka-Fai (Big D.), Louis Koo (Jimmy) e.a. | Speelduur: 101 & 95 minuten | Jaar: 2005 & 2006

Filmmaker in Focus Johnnie To is thuis in vele genres, maar hij voelt zich vooral thuis in misdaadfilms, en daar zijn er dan ook heel wat van te zien op dit filmfestival. Election en vervolg Election 2 zijn twee uitstekende voorbeelden van waarom dit zo is: To is verdomd goed in het filmen van misdaad. Sterker nog, een overzicht van het genre is eigenlijk niet compleet zonder een paar van zijn titels.

To's gangsters zijn cool en meer bezig met het naleven van oude regels, tradities en hun eigen leefregels dan met hun zaken, die desondanks toch goed gaan. In Election draait het plot om de naderende verkiezing van de nieuwe voorzitter van de Wo Sing Society, een Triadesectie in Hong Kong. Twee jonge, ambitieuze gangsters strijden om de verkiezingswinst, die bepaald wordt door een aantal ‘ooms’, de oude bazen van de organisatie. Een bendeoorlog om het voorzittersschap is onvermijdelijk.

Election 2 speelt zich twee jaar later af, als de volgende verkiezing voor de deur staat. De strijd barst weer los, nu tussen de zittende voorzitter en een jonge vriend van hem. De staf speelt een veel kleinere rol, het dilemma van de uitdager staat nu centraal. Hij wil liever legitiem zakenman worden, maar externe krachten dwingen hem zich verkiesbaar te stellen.

Deze vervolgfilm is minstens even goed is het origineel. Het plot en thema’s van de eerste film worden uitgewerkt en afgerond: een derde Election zal niet gemaakt worden.
Beide films zijn zeer stijlvol gefilmd, sterk gemonteerd, bevatten puike actiescènes, zijn zo nu en dan flink spannend, duren net iets te lang en kunnen goed afzonderlijk van elkaar gezien worden. Het zijn twee fijne, authentieke gangsterfilms die absoluut de moeite waard zijn. De onsentimentele, koelbloedige gangsters van To verdienen het gezien te worden.

[rating 4]



NieuwsFilm

meest populair