IFFR 07 - Dag 4

[header]In de allereerste Late Show met Wilfried de Jong was gisteravond niemand minder dan Johnny To te gast ...[/header]In de allereerste Late Show met Wilfried de Jong was gisteravond niemand minder dan Johnny To te gast. Deze Filmmaker in Focus kwam vertellen over zijn voorliefde voor maffia, coole gangsters en gestileerd geweld. Ook voor het eerst werd gisteren de KPN Publieksprijs gepubliceerd. Bovenaan staat Made in Korea: A One-Way Ticket Seoul-Amsterdam? over de zoektocht van de door Nederlandse ouders geadopteerde Koreaanse regisseur naar zijn biologische moeder. De film van slechts 73 minuten kreeg een waardering van 4,12 van de maximaal haalbare vijf punten

Hoe lang de ontdekkingsreis van In-Soo Radstake nog op de eerste plaats zal staan is de vraag, want er staan de komende dagen nog een aantal potentiële publieksfavorieten op het programma, waaronder het zeer sterke, veelvuldig onderscheiden en voor een Oscar genomineerde Das Leben der Anderen over de Stasi in voormalig Oost-Duitsland, waarover later meer. Vanmiddag draait om 17:00 de nieuwste film van de naar Australië geëmigreerde Nederlandse regisseur Rolf de Heer, getiteld Ten Canoes .

In Ten Canoes zien we een in zwart-wit gefilmde groep van tien Aboriginals in de streek Arnhemland, waarvan de oudste een verhaal vertelt aan de jongste over een gebeurtenis uit hun verre verleden. Die vertelling over hun gezamenlijke voorvaderen waarvan er een door ongeduld en wraakgevoelens de veiligheid van de hele stam op het spel zet, vormt de kern van Ten Canoes. De voice-over van deze ode aan de orale cultuur van de Aboriginals wordt verzorgd door een van de weinig professionele Aboriginal-acteurs David Gulpilil, bekend van Walkabout en Rabbit-Proof Fence.

Filmtip van de dag is echter de Duitse film Die Unerzogenen over een losgeslagen, onverantwoordelijke vader en moeder die het te druk hebben met drank en drugs om voor hun veertienjarige dochter Stevie te zorgen. De camera is dicht op de huid, zoals bij de Waalse meesters van de fictieve direct cinema Jean-Pierre & Luc Dardenne, maar in tegenstelling tot hun totale gebrek aan moraal kiest regisseuse Pia Marais in dit sterke debuut overduidelijk partij. Vooral de Turkse acteur Birol Ünel, bekend van Gegen die Wand is griezelig overtuigend als vader van het meisje.

(photo: International Film Festival Rotterdam)



NieuwsFilm

meest populair