IFFR 07 - Dixie Chicks: Shut Up and Sing

[header]Dixie Chicks: Shut Up and Sing is een sterke documentaire over drie jaar uit het leven van countryband de Dixie Chicks, nadat de leadzangeres zich in 2003 tegen Bush uitspreekt en hun fans tegen de drie muzikanten keren.[/header]Regie: Barbara Kopple & Cecilia Peck | Cast: Natalie Maines, Martie Maguire & Emily Robison (de Dixie Chicks), Simon Renshaw (manager Dixie Chicks) e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2006

Aan de vooravond van de oorlog tussen de V.S. en Irak in 2003 hebben de Dixie Chicks net hun derde album met veel succes uitgebracht en beginnen aan een wereldtour. Op dat moment zijn de drie countryzangeressen de populairste countryact van het land en de in Amerika best verkopende vrouwelijke artiesten aller tijden. Tijdens hun eerste optreden maakt leadzangeres Natalie Maine tussen wat liedjes een opmerking die het leven van de Dixie Chicks voorgoed zal veranderen.

Maine zegt namelijk dat ze tegen de op handen zijnde oorlog is, en dat ze zich schaamt voor het feit dat president Bush net als haar uit Texas komt. Er onstaat een waanzinnige hetze tegen de drie vrouwen. Hun liedjes verdwijnen van de countryradiostations, hun verkoopcijfers belanden in een vrije val. Er ontstaat een nationaal debat over de drie. Ondertussen vinden de Dixie Chicks de ophef maar raar en gooien nog wat olie op het vuur, onder andere door hun strijd met conservatieve zanger Toby Keith.Op een gegeven moment worden de Dixie Chicks met de dood bedreigt en beseffen ze zich dat er geen enkele weg terug is naar hun vroegere situatie.

Tweemalig Oscarwinnares Barbara Kopple (Harlan County, USA en American Dream) had tijdens al deze toestanden en in de jaren daarna met haar camera onbeperkte toegang tot het privé- en publieke leven van de Dixie Chicks. Ze laat in haar film zien hoe de vrouwen met de situatie omgaan en hoe hun leven er van 2003 tot 2006 uitziet, inclusief de opnames van een nieuw album en meerdere geboortes.

Shut Up and Sing maakt niet alleen duidelijk wat er gebeurt als een stem uit het conservatieve hart van de V.S. zich tegen bepaalde gevestigde opvattingen uitspreekt. Het is vooral een mooi portret van de Dixie Chicks, drie sterke vrouwen en getalenteerde muzikanten.

[rating 4]



NieuwsFilm

meest populair