IFFR 07 - Dag 7

[header]De eerste prijzen van dit 36ste FilmFestival Rotterdam zijn gisteravond uitgereikt aan de drie winnaars van de Tiger Award voor beste korte film: Video Game van Vipin Vijay (India), Hinterland van Geoffrey Boulangé (Frankrijk) en The Flag (Bayrak) van Köken Ergun.[/header] De eerste prijzen van dit 36ste FilmFestival Rotterdam zijn gisteravond uitgereikt aan de drie winnaars van de Tiger Award voor beste korte film: Video Game van Vipin Vijay (India), Hinterland van Geoffrey Boulangé (Frankrijk) en The Flag (Bayrak) van Köken Ergun.

Vandaag zijn er een aantal films te zien die alle spelen met de tegenstelling realiteit/fictie. Zo is er de Nederlands-Macedonische film Does It Hurt? - The First Balkan Dogma waarin regisseur Aneta Lesnikovska haar vrienden voorliegt dat ze geld zal krijgen van buitenlandse investeerders om een film te maken, waarop ze besluit alvast wat proef te draaien. Het is echter haar vooropgezette plan om juist die opnames tot Dogma-film te monteren. De prijs voor het verraad van haar vrienden is echter hoger dan verwacht.

In Mum 'n' Dad filmt de jonge, Bosnische regisseur Faruk Loncarevic een dik uur lang een bejaard echtpaar tijdens hun dagelijkse bezigheden. De camera's hangen statisch, hoog aan de muren, en door tussendoor beelden te monteren waarin je kunt bellen met een nummer om te stemmen op een van de twee is de parodie op een realityshow compleet. Minutenlang moet je hier toekijken hoe de vrouw een luier omdoet bij haar echtgenoot, en hoe ze dag na dag koffiedrinken, kaarten en televisiekijken. Dodelijk vermoeiend, maar een geslaagde sneer naar die ellendige televisieshows.

Voor El tiempo que se queda liep de Chileen Torres Leiva met zijn videoapparatuur een beste tijd rond in een psychiatrisch ziekenhuis met minimale voorzieningen. Zonder commentaar en bijna zonder dialoog zien we het wel en wee in het armoedige tehuis, waarin de bewoners wat rondslenteren. De beeldkwaliteit van deze uiterst zwakke documentaire is matig en Torres Leiva laat om de zoveel beelden steeds een shot zien van een bloem, de wolken, wat mieren op een boom en een groen blaadje om ons te herinneren aan de tijd die verstrijkt terwijl binnen de muren van het tehuis niets lijkt te veranderen.

Zoals verwacht heeft de Duiste Oscarkandidaat Das Leben der Anderen in één keer de eerste plaats weten te bereiken van de KPN Publieksprijs met de zeer hoge score van 4,87 van de maximale 5 punten. De nieuwe top tien ziet er als volgt uit:

1 Das Leben der Anderen 4,87
2 The Cats of Mirikitani 4,70
3 Dixie Chicks: Shut Up and Sing 4,54
4 Immer nie am Meer 4,47
5 The Mark of Cain 4,35
6 Children 4,32
7 Einst süße Heimat 4,30
8 Cover boy... l'ultima rivoluzione 4,30
9 A Guide to Recognizing Your Saints 4,27
10 No Mercy for the Rude

Om 16:30 draait Das Leben der Anderen in Cinerama 1. De voorstelling is natuurlijk uitverkocht, maar probeer het zeker nog vlak voor aanvang bij de kassa in De Doelen, want er zijn allicht niet opgehaalde reserveringen.

(foto van Mum 'n' Dad: International Film Festival Rotterdam)



NieuwsFilm

meest populair