Denis Villeneuve twijfelt of zijn eigen 'Dune' wel geslaagd is

Was Dune een succes?

Jim Pedd 10 oktober 2021 13:28 in Algemeen
Denis Villeneuve heeft een bijzonder moeilijke taak op zich genomen, namelijk het verfilmen van Dune van schrijver Frank Herbert. Twee eerdere pogingen (van David Lynch en Alejandro Jodorowsky) slaagden bepaald niet.

Uit de ontvangst van Dune blijkt dat velen de film van Villeneuve wel kunnen waarderen, al voelt de film een beetje als een compleet verhaal. Heel vreemd is dat niet, want de film mist ongeveer de helft van het verhaal. Opvallend is dat Villeneuve niet zeker is of hij nou geslaagd is met zijn film.

Wel of niet geslaagd?
Tijdens de Happy Sad Confused-postcast vertelde Villeneuve niet helemaal zeker te zijn of hij geslaagd is met zijn poging het boek van Herbert te verfilmen.

"Als ik met Lynch in gesprek zou gaan, zou ik het met hem liever over schilderen dan over Dune hebben. Ik verwacht niet de kans te hebben om de ervaring te delen," begon Villeneuve over een mogelijk gesprek met Lynch die ook een carrière heeft als kunstenaar.

"Ik weet niet of ik geslaagd ben. Ik heb een hechte band met de film die ik gemaakt heb en ik ben trots op de film. Maar het is aan andere mensen om erover te oordelen. Voor mij draait het om het resultaat en om het proces."

In dat opzicht vindt Villeneuve duidelijk dat hij geslaagd is. De film is al in de bioscoop te zien.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

Dune staat niet in mijn top 5 beste films van Villeneuve, maar is zeker een geslaagde film.

David Mills

Avatar

@Mav dan ben ik wel benieuwd wat jouw top 5 is want zoveel heeft Villeneuve niet gemaakt als je de short films buiten beschouwing laat.

Steve-O

Avatar

Het is een pareltje geworden.

4WholeFriedChickens

Avatar

Ik hoop dat ie op z'n minst nog 200 miljoen binnenhaalt in de VS.

Wat een ervaring was dit...

Velenski

Avatar

Het is gewoon een meesterwerk.

Mav Damian

Avatar

@David Mills
Dit zijn mijn top 5 zonder volgorde:
-Incendies
-Prisoners
-Sicario
-Arrival
-Blade Runner 2049

David Mills

Avatar

@mav. Incendies heb ik niet gezien en kan ik dus niet beoordelen maar ik vind Dune beter dan Blade runner 2049. Het niveau van de films van Villeneuve liggen wel heel kort bij elkaar en is een Close call.

Filmkijkersinds1985

Avatar

Wat een prachtige herfilming van het eerste deel van Dune! Gisteren de film gezien en was erg onder de indruk.

Als je een sciencefiction liefhebber bent ga dit verhaal als het je lukt beleven in de bioscoop.

Bepaalde scènes en effecten komen behoorlijk binnen.

Ik heb me erg vermaakt, ook al is het verhaal nagenoeg gelijk aan dat van Lynch (dune 1984) de acteurs de effecten en de weloverwogen details maken het een waardevolle en serieuze poging om een nieuwe saga te laten ontstaan (als die mogelijk er zou zijn wat betreft werelden en verhaallijnen) en een waardige tegenhanger kan worden van een StarWars of StarTrek op een volwassenere manier (waar ik overigens ook liefhebber van ben en allemaal gewoon naast elkaar kan bestaan in mij beleving)

Ik hoop van harte dat Villeneuve het tweede deel gaat maken.
Voor mij waren de wormen en de thopters de visuele hoogtepuntjes van de film. Ook de muziek is absoluut onderdeel van de wereld van Dune.

RobzZ01

Avatar

“al voelt de film een beetje als een compleet verhaal. Heel vreemd is dat niet, want de film mist ongeveer de helft van het verhaal“

Huh?

Robbepost

Avatar

Ik vind het zeker geslaagd! Het is erg complex te verfilmen en de meeste zaken komen erg goed uit de verf.
Meer uitdieping van wat andere karakters en meer over de mentats zou welkom zijn.
Visueel ziet het er zo mooi uit. Als je het vergelijkt met de producties die vrijwel geheel voor green screens zijn gemaakt is dit erg overtuigend.
Ik vind Bladerunner 2049 nog beter, maar dat is denk ik ook niet te overtreffen/evenaren.

Master Of Films

Avatar

@David Mills

Incendies is een extreem goeie film van Denis. Het is gebaseerd op het toneelstuk Incendies geschreven door Mouawad. Dat toneelstuk is gebaseerd op het leven van Soha Bechara (dat beschreven in het boek Résistante). Deze Libanese vrouw heeft veel sh!t meegemaakt in de Khiam gevangenis, en dat is uiteindelijk te zien in de film.
Een heftige emotionele film.

Joost van den Heuvel

Avatar

@Mav
Incendies vind ik ook zijn beste film, gevolgd door Enemy, Prisoners, Sicario en Blade Runner 2049, maar dat is vooral omdat ik het verhaal van Arrival ook niet zo sterk vond.

Ruwweg kun je wel zeggen dat zijn beste films aan het begin van zijn carrière waren en dat het steeds wat minder wordt.

Thiver

Avatar

Joost van de Heuvel "Ruwweg kun je wel zeggen dat zijn beste films aan het begin van zijn carrière waren en dat het steeds wat minder wordt."

Dus zijn beste drie zijn
Un 32 août sur terre, Maelström en
Polytechnique? Smiley face

Artificialis

Avatar

Mijn enige teleurstelling is dat de film niet in één keer is opgenomen. Ik had makkelijk 5 uur in de bioscoop kunnen zitten. Het had ongetwijfeld tot 4 uur ingekort kunnen worden. Hij heeft het het natuurlijk in tweeën gehakt omdat hij na Blade Runner 2049 onterecht de kritiek kreeg dat die film te lang zou zijn geweest.

Rob

Avatar

Zeker geslaagd, het was een hele mooie bioscoopervaring. En dat kwam vooral door de beelden en het geluid.

centr1no

Avatar

Mijn mening over deze film is erg tweestrijdig.
Er is een hoop inhoud uit het boek weggelaten. Dat is aan de ene kant een goed idee geweest om de problemen waar Lynch ook tegenaan liep te voorkomen en het zorgt ervoor dat het geheel aanvoelt als een mainstream film.
Aan de andere kant mistte ik dus een hoop inhoud en achtergrond.
De keuzes wat te behouden en wat te schrappen en toch nog het boek eer aan te doen zullen niet in een uurtje genomen zijn, maar de film beperkt zich naar mijn mening wel heel erg tot de 'hoofdlijn' en brengt alleen achtergronddetails als die noodzakelijk zijn voor die lijn.
De opmerkingen van meerdere reageerders hier die degenen die onbekend waren/zijn met Dune er op wezen dat Dune te vergelijken was met Game of Thrones qua personages, families en complexiteit daarin zijn op deze film gewoon niet van toepassing.
Er wordt wel gehint dat er op de achtergrond meerdere dingen spelen maar men geeft er overduidelijk voor gekozen die complexiteit achterwege te laten.
De aangekondigde serie Dune: The Sisterhood zal waarschijnlijk gedeeltelijk in die behoefte voorzien.

De hele film is helaas erg braaf. In alles.
Qua regie is Villeneuve zeker een degelijk regisseur met een eigen stijl maar ik ben niet onder de indruk van deze film.
Veel te veel scènes zijn grijs, schemerig, donker en alles is te minimalistisch en kleurloos.
Veel van de contrasten, extremen en excentrieke karakters zijn naar mijn gevoel veel te veel afgezwakt om het geheel meer geschikt te maken voor de gemiddelde bioscoopganger.
Het zal voornamelijk door de vergelijking met het boek en de eerdere verfilming komen dat ik teleurgesteld ben in deze film.
Kwalitatief prima maar inhoudelijk ernstig onvoldoende.

David Mills

Avatar

@ Mav en MOF… ik heb Incendies voor € 3,99 gekocht bij Itunes , ik ga toch maar eens kijken Smiley face

Dramalert

Avatar

Ik ben zonder iets te weten over Dune geweest. Het was een belevenis en alles was heel groot en grandioos.

Het zag er prima uit.

Enig minpuntje is dat het verhaal incompleet, dat is begrijpelijk want dat is het ook en tegelijkertijd lijkt het
de tweede deel te verklappen.

Voorzover ik nu ziet is dat Paul met de sand people samen de harkonens verslaat en dat is dan het verhaal. Een beetje Mary Sue.

De sisters, de Emperor en dat ene ding wat ik die oude film in een soort trein naar binnen komt roller en het over Spice must flow had, Daar hebben wij niks van gezien. Hoe gaan ze dat allemaal in 1 ander deel proppen ????

Een beetje meer actie en wat minder dood en verderf van klaarblijkelijk de hele cast zou prettiger geweest zijn.

NieuwsFilm

meest populair