IFFR 07 - Dag 8

[header]Eindelijk is het vanmiddag zo ver: om 16:00 is in Pathé 7 Meet the Maestro te zien, een speciaal programmaonderdeel van het festival waarin een aantal filmmakers zich in opdracht van het IFFR lieten inspireren door een bekende regisseur om een korte film te maken.[/header]
Eindelijk is het vanmiddag zo ver: om 16:00 is in Pathé 7 Meet the Maestro te zien, een speciaal programmaonderdeel van het festival waarin een aantal filmmakers zich in opdracht van het IFFR lieten inspireren door een bekende regisseur om een korte film te maken. Vorig jaar vormde Michael Haneke de inspiratie waaruit twee prachtige films kwamen rollen, dit jaar is het Gus van Sant die centraal staat. Vanmiddag en vrijdag om 14:30 zijn drie uiteenlopende films van filmmakers uit België, de Verenigde Staten en Maleisië te zien, waarna Gus van Sants eigen speelfilmdebuut Mala Noche uit 1985 te zien zal zijn.

Ook voor het eerst is vanavond laat de eerste screening te zien van de tiende film van de Japanse bad boy Shinya Tsukamoto, bekend van Tetsuo, Gemini en Vital. In zijn nieuwste, getiteld Nightmare Detective, gaat een vrouwelijke detective op zoek naar de ware toedracht van een aantal zelfmoorden. Ze krijgt hulp van Kyoichi Kagenuma, een man die dromen van mensen kan bezoeken. Vakblad Variety schreef dat Tsukamoto’s “idiosyncratic style, recalling David Lynch at his most perverse, is visceral. In a film peppered with disturbing imagery, the CGI effect used when Kagenuma psychically distorts the faces of those who upset him is particularly haunting and repulsive. Helmer also creates unnerving effects with simple hand-held camera work.”

Nog steeds veilig op nummer 1 in de KPN Publieksprijscompetitie staat Das Leben der Anderen met de zeer hoge score van 4.87. Ook FilmTotaal waardeerde deze Duitse film over de Stasi in Oost-Duitsland hoog: in de FT-Top 10 komt hij op dit moment uit op de tweede plaats onder Exiled van Johnnie To, en is nog te zien op zaterdag 3 februari om 21:45. Een geduchte concurrent is vanavond voor het eerst te zien om 21:45 in Pathé 1: Still Life van IFFR-regular Jia Zhang-ke. In deze winnaar van de Gouden Leeuw van Venetië wordt op meesterlijke wijze de voortschrijdende vooruitgang in China gespiegeld aan de teloorgang van de oude cultuur. Door de bouw van de Drieklovendam stijgt het water en verdwijnen hele dorpen onder het wassende water. Een potentiële publieksfavoriet.

(foto van Still Life: International Film Festival Rotterdam)



NieuwsFilm

meest populair