IFFR 07 - Dag 9

[header]De nieuwste film Bamako van de Afrikaanse Filmmaker in Focus Abderrahmane Sissako speelt zich af in Mali rond zijn eigen geboortehuis en rond een volksrechtbank.[/header] De nieuwste film Bamako van de Afrikaanse Filmmaker in Focus Abderrahmane Sissako speelt zich af in Mali rond zijn eigen geboortehuis en rond een volksrechtbank waar Afrikaanse burgers hun gevoelens en getuigenissen van onrecht jegens de internationale monetaire instellingen bundelen. Sissako vermengt dagelijkse gebruiken van de plaatselijke bevolking met harde, persoonlijke aanvallen van hen tegen de Afrikaanse staatsschuld en de oneerlijkheid waar zij in hun leven mee te maken krijgen. Een aangrijpend en noodzakelijk portret, vanmiddag om 13:00 in Cinerama 1.

Over Viva, een hedendaagse ode aan de seksfilms uit de jaren zeventig vernamen wij van FilmTotaal weinig goeds de afgelopen dagen. “Na tien minuten heb je het al gezien en weet je weer waarom die films zo ondraaglijk langzaam en flauw zijn,” was een van de publieksreacties na de eerste screening. Op papier is het een fris tussendoortje, dit campy verslag van de pikante avonturen van een verveelde huisvrouw begin jaren zeventig. Wel dubieus dat regisseur Anna Biller zelf de hoofdrol speelt, zoals ze dat in 1994 ook al deed in haar debuutfilm Three Examples of Myself as Queen waarin ze de rollen van Sad Queen, Queen Bee en Queen Poinsettia op zich nam.

Meer een soap misschien dan een goed doorbloede samoerai-film is vanmiddag om 16:45 Hana (Hana yori mo naho) toch beslist een bezoek waard. Deze nieuwste van regisseur Kore-Eda Hirokazu, die eerder het sterke After Life en Nobody Knows maakte, is het 18de-eeuwse wraakverhaal van de goedbedoelende krijger Soza die de dood van zijn vader moet wreken. De film is opgebouwd als een episch avontuur met veel subplots en personages, waarover Variery schreef dat deze “humanistic, charmingly off-kilter samurai story of (…) a good-hearted warrior on a reluctant mission to avenge his father features practically none of the swordplay and tragedy associated with the genre. Instead, with its teeming cast of colorful characters (…) "Hana" almost feels like a soap-opera pilot, albeit with top-notch production values.”

Vanavond zijn helaas weer veel voorstellingen uitverkocht, waaronder enkele publieksfavorieten. Toch zijn er nog genoeg keuzes om ook na je broodje gezond of portie sushi nog iets moois te zien voor je weer de trein of tram instapt naar huis. Voor de doorzetters en rechtgeaarde Tarkovsky liefhebbers is The Lighthouse de beste keuze van de avond: een Russisch/Armeens portret van een vrouw die terugkeert naar haar geboortegrond in de Kaukasus, maar een kapotte, niet-functionerende samenleving aantreft. Kiest ze voor de onlosmakelijke band met haar land of voor zichzelf en de toekomst?

Voor mensen die vanavond harde prikkels nodig hebben om wakker te kunnen blijven is er om 22:15 de radicale film Faceless Things waarin de jonge, Zuid-Koreaanse maker een filmexperiment van een uur maakte waarin in drie delen ruim baan zal worden gegeven aan een stevige poepseks-sessie en hard sadomasochisme. Laat hier op FilmTotaal wel je reactie blijken, want we zijn reuze benieuwd wie dat aandurft!

(copyright picture Faceless Things: International Film Festival Rotterdam)



NieuwsFilm

meest populair