'Dune' lijkt een (grote) flop te gaan worden in de States

'Dune' lijkt een (grote) flop te gaan worden in de States

Hopelijk pakt het allemaal anders uit voor de mensen die Part Two willen zien...

Midden september verscheen Dune in de Nederlandse bioscopen en pas aankomende vrijdag gaat de film in Noord-Amerika en China in première. De sterk ontvangen verfilming van het gelijknamige boek van Frank Herbert lijkt in de States te gaan floppen.

Even geleden gaf Box Office Pro de voorspelling dat de $165 miljoen kostende film van Denis Villeneuve zou gaan starten met een omzet tussen de $35 en 45 miljoen in het eerste weekend. Een andere analist is nog voorzichtiger.

Start van zo'n $35 miljoen in de States
"Je kijkt waarschijnlijk naar een debuut van $35 miljoen of iets hoger," zei Jeff Bock, senior analist bij Exhibitor Relations, een onderzoeksbureau voor entertainment in gesprek met NBC. "Dat is natuurlijk niet ideaal gezien de omvang en inzet van deze film."

De omzet van Dune in de States staat onder druk van de drie andere grote blockbusters Venom: Let There Be Carnage, No Time to Die en Halloween Kills die daar op dit moment sterke cijfers laten zien. Twee weken later verschijnt Marvels potentiële kaskraker Eternals.

Uiteraard werkt het niet mee dat de film al een maand buiten de States te zien is en dat de film in de States ook op de streamingdienst HBO Max verschijnt, en niet te vergeten dat de film al een halve week in high def illegaal te downloaden valt.

Veel kritiek van regisseur
Ondanks dat veel fans hopen op Dune: Part Two moeten zij niet raar opkijken als deze er nooit komt. Regisseur Villeneuve heeft zich vaker dan één keer zeer kritisch uitgelaten over het eenzijdige besluit van Warner Bros. om alle 2021-films een hybride release te geven.

Hoe het ook loopt komende maanden, het lijkt er verdacht veel op dat de financiële historie zich herhaalt. Warner Bros. en Villeneuve's sterk ontvangen $185 miljoen kostende financiële flop Blade Runner 2049 uit 2017 noteerde in de States nog geen $100 miljoen en kwam wereldwijd uit op een te magere $259 miljoen. Iedere gedachte over nog een Blade Runner-film ging daarmee in rook op.

NieuwsFilm

meest populair