'Dune' lijkt een (grote) flop te gaan worden in de States

Hopelijk pakt het allemaal anders uit voor de mensen die Part Two willen zien...

Bram de Groot 20 oktober 2021 20:30 in Algemeen
Midden september verscheen Dune in de Nederlandse bioscopen en pas aankomende vrijdag gaat de film in Noord-Amerika en China in première. De sterk ontvangen verfilming van het gelijknamige boek van Frank Herbert lijkt in de States te gaan floppen.

Even geleden gaf Box Office Pro de voorspelling dat de $165 miljoen kostende film van Denis Villeneuve zou gaan starten met een omzet tussen de $35 en 45 miljoen in het eerste weekend. Een andere analist is nog voorzichtiger.

Start van zo'n $35 miljoen in de States
"Je kijkt waarschijnlijk naar een debuut van $35 miljoen of iets hoger," zei Jeff Bock, senior analist bij Exhibitor Relations, een onderzoeksbureau voor entertainment in gesprek met NBC. "Dat is natuurlijk niet ideaal gezien de omvang en inzet van deze film."

De omzet van Dune in de States staat onder druk van de drie andere grote blockbusters Venom: Let There Be Carnage, No Time to Die en Halloween Kills die daar op dit moment sterke cijfers laten zien. Twee weken later verschijnt Marvels potentiële kaskraker Eternals.

Uiteraard werkt het niet mee dat de film al een maand buiten de States te zien is en dat de film in de States ook op de streamingdienst HBO Max verschijnt, en niet te vergeten dat de film al een halve week in high def illegaal te downloaden valt.

Veel kritiek van regisseur
Ondanks dat veel fans hopen op Dune: Part Two moeten zij niet raar opkijken als deze er nooit komt. Regisseur Villeneuve heeft zich vaker dan één keer zeer kritisch uitgelaten over het eenzijdige besluit van Warner Bros. om alle 2021-films een hybride release te geven.

Hoe het ook loopt komende maanden, het lijkt er verdacht veel op dat de financiële historie zich herhaalt. Warner Bros. en Villeneuve's sterk ontvangen $185 miljoen kostende financiële flop Blade Runner 2049 uit 2017 noteerde in de States nog geen $100 miljoen en kwam wereldwijd uit op een te magere $259 miljoen. Iedere gedachte over nog een Blade Runner-film ging daarmee in rook op.

49 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Han Trio

Avatar

Neeeee, zo'n mooie verfilming. Echt een feestje om hem in de bios te zien. Wat jammer dat dit soort visuele hoogstandjes het afleggen tegen standaard Hollywood films als Venom.

Robbepost

Avatar

Laatst stond er toch dat ze vooral zouden kijken naar de cijfers op HBO-max.......
Zou bedroevend zijn als het verhaal niet wordt afgerond.

Goku32

Avatar

Had hem graag in de bioscoop willen zien. Maar bedankt Rutte en ze minions.

Hyenas

Avatar

@robbepost; precies, ze kijken naar de cijfers van HBO Max. Hopelijk is dat wel een succes.

RobzZ01

Avatar

@Robbepost

Klopt, maar de film is toevalligerwijs al bijna een week in 4K kwaliteit gelekt online.

Grappig dat het telkens lijkt te gebeuren met filmmakers die kritisch zijn richting WB. Zack Snyder's Justice League lekte ook al magische wijze voor de release.

En Nolan maar voor gek verklaren dat ie WB gedag heeft gezegd.

Jkorpor030

Avatar

Ik heb hem thuis .. gekeken .. en net zo vreselijk saai als de 1984 versie .. ik viel in slaap ..

don lukas

Avatar

In iMax komt de film 100% tot z’n recht. Nergens anders.

Artificialis

Avatar

Wat een absurde strategie vanuit Warner Bros. om Dune zo laat in de Amerikaanse bioscopen uit te brengen. En dan ook nog in combinatie op HBO Max. Het zou extreem jammer zijn als er geen vervolg zou komen. Sterker nog, de film is nog niet eens compleet. Er is nu een half boek verfilmd, dat schiet natuurlijk niet op.

Nature

Avatar

Gister de film gezien.

Vond er weinig aan, camerawerk is prima, maar bijna 150minuten naar een woestijn kijken is toch wel lang.

Ook steeds die gewichtige blikken en closeups wordt je ook wel zat op den duur.

Nee toch een teleurstelling.

Rotten-Bananas

Avatar

Kost 185 miljoen, brengt 259 miljoen op.
Dit is enkel de bioscoop? Dus daar komt nog Bluray , 4k UHD , streaming en tv bij?
Wat hadden ze dan gehoopt ,70 miljoen winst is niet genoeg?
Je maakt een hoog gewaardeerde film en 70 miljoen winst en dan spreek je nog van een flop

PRIME

Avatar

@Goku32: Laat je vaccineren of laat je testen en stop met janken.

Lurking metafan

Avatar

^ @rotten-bananas: klopt niet. Vuistregel is dat pas als bij een film de omzet het dubbele van de productiekosten overschrijdt, dat dat het break-even point gepasseerd wordt (vanwege promotie ea post-productiekosten).

Dus als een film 200 miljoen dollar kostte om te maken, is de film pas kostenneutraal rond 400 miljoen dollar en is alles erboven winst.

Die winst moet bij een bioscooprelease ook nog eens gedeeld worden met distributeurs, bioscopen etc.
Bij een streamingrelease als op Disney+, HBO Max etc ligt dat natuurlijk anders, en stromen de opbrengsten regelrecht in de handen van de streamingmaatschappij.

Lurking metafan

Avatar

Zou het verdomde jammer vinden als er geen vervolgen op Dune komen, Herberts Dune boeken zijn magistraal en ik ken eigenlijk maar weinig filmmakers die in staat zijn om de kracht en essentie van de Dune saga te verfilmen, en Villeneuve is er 1 van.

Rotten-Bananas

Avatar

@Lurking metafan
Dat is mij bekend, maar dan zou dus promotie en post-productie kosten bijna evenveel kosten als de film.
Bovendien wordt er gesproken over wat de film kost, dan spreek je toch over de totale kost neem ik aan.

SunChaser

Avatar

Budget moet je altijd hetzelfde bedrag aan marketing en distributie bij optellen en dat dan maal 2 omdat de bios de helft van de opbrengst krijgt. In China zelfs 75%

Dus als Dune 185 budget heeft is het pas break even 740 miljoen world wide
Dat halen ze bij lange niet

David Mills

Avatar

@ Goku32 het ligt niet aan Rutte, het ligt maar aan 1 persoon en dat ben jezelf. Gewoon testen en dan kun je gaan.

OfNoAvail

Avatar

Vond het een fantastisch mooie film, maar valt bij een groot deel can het publiek denk ik niet zo in de smaak… gok ik… hopen op deel 2

0zzy

Avatar

Ik vond het een slap aftreksel van de versie van 1984 deze had zoveel meer inhoud wat de CGI op geen enkele wijze kan opvullen in deze versie. De verhaallijn komt overeen met 1984 maar daar houd het ook op. De 1984 versie was net een toneel stuk in verschillende aktes met zoveel inhoud terwijl ik hier denk laat het toch over zijn...IM not impressed and not looking forward to part 2.

Master Of Films

Avatar

Han Trio "Neeeee, zo'n mooie verfilming. Echt een feestje om hem in de bios te zien. Wat jammer dat dit soort visuele hoogstandjes het afleggen tegen standaard Hollywood films als Venom."
Helemaal met je eens Smiley face

Decepticon

Avatar

@Rotten-Bananas
Nee, marketingkosten staan los van productiekosten.

Monojaxx

Avatar

Kan me het wel indenken, ik vond hem echt tegenvallen. Wat een flutfilm. Vind de verfilming uit de jaren 80 nog beter. Was blij dat de 2,5 uur erop zat.

Civilian Supreme

Avatar

Dat komt omdat ze de voorkeur geven aan echte kwaliteitfilms als Fast and Furious 24.

WiebertBoerse

Avatar

Wat Civilian zegt is de harde waarheid, de meeste reacties hier zijn wat dat betreft ook veelzeggend. Villeneuve is een geniaal regisseur maar dit soort dure producties kunnen tegenwoordig alleen nog maar overleven als ze een Marvel logo of The Rock op de poster hebben staan, stop je trailer vervolgens vol met matige grapjes en je bent binnen. Nee, er is voor visionairs weinig ruimte in de blockbuster categorie. Denk dat Nolan een van de weinige uitzonderingen op de regel is.

Goku32

Avatar

Prime, stop met testen stop met vacieneren, stop dan met janken.
Des te eerder zijn we allemaal vrij

Goku32

Avatar

David Mills, als ze gewoon stoppen met die onzin, dan kunnen we gewoon weer lekker met ze alle gaan

KeesjeNL

Avatar

@ Goku32

Loop niet zo te janken als een klein kind en blijf voortaan op Fok.nl als je kleuterdiscussies wilt over het coronabeleid..

PRIME

Avatar

@Goku32

Je beseft dat dit niet de eerste keer is dat we dit mee maken en dat dit niet de eerste keer is dat vaccineren ons eruit helpt?
Jankie jankie doe je maar bij FvD. Als je bij de samenleving wilt horen dan dien je daar ook naar te handelen en laat je je gewoon vaccineren. Straks gaat er weer shit op slot door mensen zoals jij, omdat de IC's weer vollopen met allemaal Baudet tokkies en ImUuNSySteEm gekkies.

horizon

Avatar

Testen is veiliger dan vaccineren.

Bij test weet je vrijwel zeker dat je het niet hebt. Maar als je gevaccineerd bent kun je het gewoon hebben en overdragen aan mensen die om één of andere medische reden geen vaccinatie kunnen hebben.

Bond007

Avatar

Dit verdiend een deel 2. Wat een goede film. En ik hou niet eens van het genre. Timothée Chalamet is echt goed en de muziek van hans zimmer is echt ook weer top

Heer Galbatorix

Avatar

Ontzettend jammer, mijn hoop op een vervolg is verdampt. Kennelijk kan het grote publiek geen kwalitatieve films meer waarderen, alleen uitgemolken concepten met bekende namen trekken nog groot publiek. De hybride release waarbij een 4k versie onvermijdelijk veel te vroeg lekt helpt ook niet mee.

Overlord

Avatar

@Prime, +1 op al je reacties.
Verder zou het echt balen zijn als er geen vervolg zou komen. Hopelijk gaat HBO MAX door het dak, en weet China de film te waarderen

Overlord

Avatar

@Prime, +1 op al je reacties.
Verder zou het echt balen zijn als er geen vervolg zou komen. Hopelijk gaat HBO MAX door het dak, en weet China de film te waarderen

Maikjax

Avatar

@PRIME
Ik ben met jou eens dat dit niet het platform en de discussie is om over het vaccineren te hebben . Alleen aan jou comments te lezen zal ik je advies geven om ook het andere kant van het vaccin beleid/ overheid (WEF) te lezen .

Ang3l

Avatar

Veel te moeilijk, traag en "artsy" voor die Amerikanen. Zelfde gold voor de nieuwe Bladerunner. Dat is niet behapbaar genoeg voor de burger kings.

Ang3l

Avatar

@Goku32

Hoezo bedank je Rutte dat je m niet hebt kunnen zien in de bios? Toch echt je eigen schuld, want hij ging in premiere toen je gewoonw eer naar de bios mocht. Daar heb ik hem dan ook gekeken, in een overvolle zaal.

GreenHornet

Avatar

Dune 2 is niet zeker.
Ik zou het wel jammer vinden.
Weinig bezoekers voor een meesterwerk.

marcjeb

Avatar

Deze film mooi thuis gezien... Want ik mocht van gekke de jonge niet naar de bios.. Ik en velen zullen vast bijdrage aan de magere omzet van deze film :D

Goku ik begrijp jou volkomen.

En wat prime zegt ''Als je bij de samenleving wilt horen dan dien je daar ook naar te handelen en laat je je gewoon vaccineren. Straks gaat er weer shit op slot door mensen zoals jij, omdat de IC's weer vollopen met allemaal Baudet tokkies en ImUuNSySteEm gekkies''

Misschien moet je je even laten nakijken. Met dit soort zware teksten ben je echt een extremist.

Joost van den Heuvel

Avatar

@iedereen die beweert dat je vanwege Rutte de film niet in de bioscoop mag zien: ik heb hem gewoon gezien voordat de nieuwe regels in gingen.

Wat ik vooral jammer vind is dat hij maar 2 weken in IMAX gedraaid heeft. Ik was gelukkig nog op tijd (op openingsdag, woensdag 15 september). Ik denk dat het op een kleiner scherm niet zo goed tot zijn recht komt.

PRIME

Avatar

@Goku & Marcje

Extremistisch? Nee hoor, je weet niet half hoe ik erover denk.

Het rekensommetje is heel simpel. 91% van de mensen die nu op de IC liggen, zijn ongevaccineerd. En de IC's lopen weer vol, want er zijn helaas zo'n 15% aan Nederlanders die zich niet laten vaccineren. Zeg dat zo'n 5% (aanname) dat niet doet vanwege medische conditie, betekent het dat er zo'n 10% zich expres verzet tegen vaccinaties.
Met 18 miljoen Nederlanders, zijn dat dus 1.8 miljoen -potentiele- IC opnames. Zeg dat 10% van die 1.8 miljoen daadwerkelijk in het risicogebied ligt, dan zit je op 180.000 risicovolle gevallen met een hogere doorloop naar de IC.
Met standaard nog geen 1100 IC bedden?

Ik ben er klaar mee dat je hier nooit wat van mag zeggen, en dan meteen gelabeld wordt als extremist. Je bent gewoon een asociaal persoon, die wel de lusten van een samenleving wilt, maar niet de lasten, als je je niet laat vaccineren zonder geldige reden.

En nu gaan we de winter in, besmettingen gaan oplopen maar dat zou niet boeien als die 180.000 mensen niet het risico zouden lopen.

Dus sorry, maar als er weer wat dicht gaat, dan komt het echt door ongevaccineerde sufferds die 2 jaar geleden waarschijnlijk vrolijk dansend reisvaccins hadden gehaald zonder te beseffen wat erin zit (daar wordt je trouwens pas goed ziek van) om daarna lekker 2 weken op Bali aan een kokosnoot te zuigen.

Get a grip.

Maikjax

Avatar

@prime
Lul nie zo slap man, simpele vent.kijk verder dan je neus langer is. Dan praten we verder.

PRIME

Avatar

^
Simpele vent zegt 'ie hahahaha

Master Of Films

Avatar

Joost van den Heuvel "Ik denk dat het op een kleiner scherm niet zo goed tot zijn recht komt."
Eens. Zeker voor de 1e belevenis. IMAX, maar ook Dolby Cinema waren imho de beste kijkervaringen met dus voor de 1e belevenis.

Master Of Films

Avatar

Deel 2 bevestigd(?)
https://deadline.com/2021/10/dune-matrix-sopranos-sequels-hbo-max-theatrical-model-1234859504/

Artificialis

Avatar

@PRIME
Dus eigenlijk heeft de QR-code geen zin gehad? In dat geval kunnen we Goku32 en marcjeb beter weer de bioscopen binnenlaten. De filmindustrie heeft na 2 jaar genoeg financiële offers gebracht, lijkt me.

Civilian Supreme

Avatar

Prime, niet om een kant hierin te kiezen maar ik lees juist weer dat er grotendeels gevaccineerden in het ziekenhuis liggen.
Mijn punt hierbij is, er word van allebei de kanten veel teveel gemanipuleerd, misleid en gewoon keihard gelogen.
Ook is het erg jammer dat je of faliekant tegen bent of faliekant voor, er is ook nog zoiets als een middenweg. Het lijkt wel Marvelfans tegen DC fans.

1 ding vind ik wel, gevaccineerd of niet, iedereen moet testen anders heeft het 0,niks zin.

De Bruwelijke

Avatar

Dune 2 is nodig om het slaapverwekkende, langdradige, impactloze en teleurstellende opbouw in part 1 te rechtvaardigen en enigzins te redden. Anders is het gewoon nu al de flop van de eeuw.

Had echt beter verwacht van Denis, dit is tot dusver de smet op zijn carrière. Maar zoals gezegd een deel 2 zou dit dus recht kunnen trekken.

Lurking metafan

Avatar

Heb hem op TV gezien Smiley face Sure, het is minder dan wanneer je de film ziet op IMAX (waar ik hem ook gezien heb), maar nog steeds goed te genieten.

Ik kan me voorstellen dat de film voor een aantal mensen niet hun cup of tea is, zeker voor mensen die niet bekend zijn met Dune.
Maar bedenk dat de film de 1e helft van het 1e boek is en dus veel opbouw heeft, en daarnaast in het boek zich veel afspeelt in de gedachten van de personages (inner monologue). Dune kent bijna net zoveel intrige en machinaties (zo niet meer) als George R.R. Martins Game of Thrones.
Het is knap dat Villeneuve erin slaagt om de vertaling te maken van 1 Dune boek naar 2 films en veel van de nuance weet over te brengen, waar 1 van George Martins boeken 'n seizoen van 10 afleveringen daarvoor nodig heeft en dan nog soms delen van het verhaal overslaat.

NieuwsFilm

meest populair