Verdient 'Dune' eigenlijk wel een vervolg?

Een poll om te zien wie Dune: Part Two wilt zien.

Bram de Groot 23 October 2021 20:30 in Poll
Dit weekend gaat Dune in onder meer de States en China in première. In Noord-Amerika en daar waar de streamingdienst beschikbaar is, zal de film van regisseur Denis Villeneuve (Blade Runner 2049) ook op HBO Max verschijnen.

Op dit moment staat de verfilming van het bekende boek uit 1965 van Frank Herbert op ruim 130 miljoen dollar, maar het bioscoop- en HBO Max-succes in de States en de cijfers in China en ook het Verenigd Koninkrijk bepalen of het afrondende vervolg Dune: Part Two er gaat komen.

Maar verdient Dune wel een vervolg?
In de reacties op verschillende artikelen over de film op FilmTotaal zijn wisselende reacties te lezen. Sommige mensen vinden Dune geweldig. "Dit verdient een deel 2. Wat een goede film. En ik hou niet eens van het genre. Timothée Chalamet is echt goed en de muziek van Hans Zimmer is echt ook weer top," schrijft Bond007.

Anderen vonden de film te lang en saai. "Vond er weinig aan, camerawerk is prima, maar bijna 150 minuten naar een woestijn kijken is toch wel lang," aldus Nature. "Ook steeds die gewichtige blikken en close-ups word je ook wel zat op den duur. Nee toch een teleurstelling."

Hieronder de poll. De vraag is of jij wil Dune: Part Two wordt gemaakt, uiteraard om de film bij verschijning te gaan kijken. Heb je de film niet gezien, dan kun je uiteraard ook gewoon niet te antwoorden. Onderbouwingen onder de poll!35 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

tk1989

Avatar

Poept een beer in het woud...?
Natuurlijk verdiend deze film een vervolg. Het zou ook bijzonder raar zijn als het niet gebeurd aangezien WB al een serie heeft besteld over de Sisterhood. Dat doe je niet als je het hoofdverhaal niet af wil maken lijkt me.

Coola

Avatar

Deze poll is een belediging. Het in twijfel brengen of dat Dune wel een vervolg verdient is een belediging. Dune is een epische film die gewoonweg een vervolg verdient.

Overlord

Avatar

Makkelijkste poll ooit. Natuurlijk verdient Dune een vervolg

Gigan72

Avatar

Tuurlijk verdient dit meesterwerk een vervolg.

En de gene die nee zegt voor straf een maand lang 24/7 nederlandse romcoms kijken Smiley face

horizon

Avatar

Ja, natuurlijk.

Robbepost

Avatar

Een prachtige film van de eerste helft van een geweldig boek. Uiteraard is een vervolg een MUST.
Eindelijk weer een blockbuster die niet het vaste patroon met flauwe grapjes en (overwegend) slechte CGI volgt. Voor mij een dikke 9!

Ook de box-office is geweldig te noemen met 130.000.000 exclusief de UK, China en de VS.
Door de gelekte HD versie en de (hybride) release strategie kan de opbrengst dit weekend in de VS weleens erg matig worden.
Ik denk dat als de film mondiaal was uitgebracht in september de film met gemak de 500.000.000 had binnen geharkt.

Draven

Avatar

Ik verwacht dat een eventuele tweede deel nog beter wordt. Dit deel is meer een ingeleide daar naartoe.

Artificialis

Avatar

Als het aan mij had gelegen was het gewoon één lange film geworden. Dune zou dan ongetwijfeld de voorspelbare kritiek hebben gekregen dat ze teveel uit het boek zouden hebben weggelaten en dat de speelduur te lang was. Maar deze 'halve' ervaring en vervolgens de complete onzekerheid over hoe, wat, wanneer en of er überhaupt een vervolg gaat komen, behoorlijk frustrerend allemaal.

centr1no

Avatar

Nee.
Blijkbaar zijn er veel mensen die de film erg goed vonden en het zou gewoon jammer zijn als voor hen het verhaal hier op houdt.
Bovendien heb ik de hoop dat, ook gezien de aankomende serie over de Sisterhood, er wat meer recht wordt gedaan aan de inhoud van het boek en de vele, vele details die nu gewoon missen in de film.

Maar persoonlijk ben ik geen fan van Villeneuves interpretatie van het Dune universum. De overdreven minimalistische decors, de vele details die ontbreken en contrasten en extremiteiten die bijna compleet plat gemept zijn stroken naar mijn idee helemaal niet met die wereld.
Alle karakters doen wel voor elke scène braaf hun dingetje maar je krijgt maar zelden een idee van hun gedachten, beweegredenen, gevoelens.

Ik ben geen fan van de boeken zelf. Herberts schrijfstijl vind ik niet prettig. De vergelijking die vaak gemaakt wordt, dat Dune de LOTR van de science fiction is, is werkelijk alleen van toepassing op de enorme schaal en gedetailleerdheid van de wereld.
De enorme geschiedenis en de details van de wereld en de families en facties die daar een rol in spelen vormen de achtergrond van alle karakters en alle gebeurtenissen die je in de film ziet.

Films en series moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om voor de massa interessant te blijven. Een serie zou in theorie (alleen al doordat er meer tijd beschikbaar is) een beter format zijn om alle achtergrond en details over te kunnen brengen.
Deze film is nu veel te mainstream met slechts hints naar wat er achter verborgen ligt. Het Villeneuve-sausje voegt naar mijn idee niets toe.

A-Bat

Avatar

Natuurlijk moet er een vervolg komen want het is voor mij de beste film van 2021. Lang geleden dat ik nog zo onder de indruk geweest ben van een film op groot scherm. Ik ga hem volgende week nog eens gaan bekijken.

Rutherford

Avatar

Dune verdient geen vervolg maar vervolgen. Was echt geweldig op het grote scherm. En de tweede maal ook.

Op tv was het wel wat minder (ja ik heb een gelekte HD versie gedownload).

Monojaxx

Avatar

Natuurlijk mag er van mij een vervolg komen, ik ben - ondanks dat ik de film helemaal niet zo spectaculair vind - toch wel benieuwd hoe het afloopt. De hype rond deze film heeft het voor mij iig niet waargemaakt. Wel jammer, want ik had er hoge verwachtingen van.

Dsigna

Avatar

Zeker, kijk eens naar wat er in het verleden aan vervolgen is gemaakt op non interessante films met vervolgen die de dubbele cijfers haalden

Joost van den Heuvel

Avatar

Ik hoop wel op een vervolg, maar ik ben geen liefhebber van verhalen die over meerdere films worden uitgesmeerd. Ik haak normaal na het 1e deel af.

Novarellum

Avatar

Heel deel één is een opzet naar deel twee. Dus ja, graag.

Bigds9fan

Avatar

Omdat het een vervolgfilm is zeg ik "ja" want het verhaal moet af.

Maar de film heb ik nog niet gezien dus die kan ik niet beoordelen.

JesseG79

Avatar

Meesterwerk, trouw aan het boek en echt cinema ten top. Eigenlijk zou het eerste boek zelfs in 3 delen opgeknipt kunnen worden

GreenHornet

Avatar

Beste film van dit najaar

Lurking metafan

Avatar

Tuurlijk moet er 'n vervolg komen, al was het maar om het eerste boek afgerond te hebben. Maar epische saga als deze verdienen gewoon meer films.

Ik vond deze review wel interessant, het was met iemand die de 1984 Dune film had gezien en het verhaal kende, iemand die een loregeek was en zowel de films als de boeken goed kende, en iemand die totaal niks van Dune afwist en geen enkele Dune film had gezien. Dus je kreeg 3 perspectieven naast elkaar.Ik ben het deels eens: de 1984 film wist de belangrijkheid van Spice en de intriges van de diverse facties zoals de Guild, de Emperor etc meteen vanaf de start beter in beeld te brengen, en de extravaganties van de personages (zoals de Harkonnen). Bij Villeneuves waren de personages overall meer muted down.
De beeldenpracht zat helemaal goed, maar over de rijke wereld van het Dune-universum (mentats, Spice), daarover vertelde Villeneuves versie minder dan Lynch' versie.

Hopelijk wordt dat in het 2e deel gecorrigeerd.

Gigan72

Avatar

Er zijn nog wel meer films die een vervolg verdienen
Dredd.
Alita: Battle Angel.
Maat helaas krijgen we die niet en krijgen we Marvel superhelden onzin.

Lurking metafan

Avatar

^ Niet alleen Marvel. Warner Bros heeft ook een hele sloot aan superheldenfilms uitgebracht en komt met nog 'n grotere berg aan superheldenfilms de komende 2-3 jaar. Om maar niet te spreken over de non-Marvel, non-DC superheldenfilms die er uit komen.

Ik zei het al in een eerdere post, het wordt tijd dat filmmaatschappijen wat breder gaan kijken in comics en strips dan alleen de Amerikaanse superheldencomics, er is veel meer en ook betere strips die uit zijn gekomen (persoonlijk zou ik nog altijd graag Storm en Trigië verfilmd willen zien), Amerikaanse maar ook Europese en Japanse manga.

centr1no

Avatar

JesseG79 "trouw aan het boek"
Nee.
De verhaallijn van Paul Atreides waar in de film op gefocust wordt is een compleet uitgeklede versie van de helft van het book en een hoop dingen komen gewoon niet overeen.
Lurking metafan "Hopelijk wordt dat in het 2e deel gecorrigeerd."
Ik betwijfel het.
De 3 verschillende perspectieven in die video zijn zo verschillend niet. Ze zeggen ook bijna precies wat ik ook vind en ik vind het bijzonder dat ernstige negatieve punten in de film die ze benoemen zo makkelijk terzijde geschoven worden.
Als in de vervolgfilm op hetzelfde tempo de gebeurtenissen in het boek gevolgd worden en ook alle details uitgelegd moeten worden van dingen in de eerste film zijn gebeurd dan wordt het een fiasco.
Lurking metafan " Bij Villeneuves waren de personages overall meer muted down."
Muted down?
Ze zeggen in de video ook letterlijk dat Villeneuve dingen 'gesteriliseerd' heeft en dat is naar mijn mening een goede manier om het te omschrijven. Van bijv. Vladimir Harkonnen is in de film niets over en ontbreekt ook de afkeer die je als kijker voor het karakter zou moeten voelen.
Het is zo erg 'muted down' dat je zelfs van de hoofdpersoon in het verhaal geen idee hebt wat voor karakter het is.

Zelfs als ik aan de film probeer terug te denken zonder mijn kennis van het boek of de film uit 1984 als vergelijking te gebruiken dan blijft mijn mening hetzelfde.
Er gebeuren te veel voor het verhaal belangrijke dingen zonder motivatie of uitleg. Sommige scènes die juist dingen zouden moeten verklaren of reden zouden moeten geven roepen alleen maar meer vragen op.
Ook de karakters en de onderlinge relaties blijven vreselijk oppervlakkig en emotieloos.
De film levert wat aardige plaatjes, maar over het geheel is alles gewoon grijs. Kleurloos, contrastloos, emotieloos.
Het is een opeenvolging van gebeurtenissen alsof het maar een inleiding is naar het echte verhaal en dat we de echte hoofdpersonen nog niet gezien hebben.

Master Of Films

Avatar

Zolang Hollywood woke blijft en in woke hokjes denkt, komen er nooit live action verfilmingen van Trigië & Storm.

Volgens Don Lawrence had Trigië, dankzij Mike Butterworth, een fascistische ondertoon. Aangezien de scenario's van Mike voornamelijk geschreven waren in de jaren 60, is dat voor die Twitter woke schreeuwers waar Hollywood te veel naar luistert, al teveel van het goede.

Storm heeft uiteraard de mooiste stripboekenheldin aller tijden, Roodhaar. Zij is kwa uiterlijk, wat je kan noemen, super vrouwelijk. Helaas kijken de woke feministen op Twitter niet verder dan haar mooie verschijning. Voornamelijk omdat ze regelmatig niet veel kleren draagt (yep, de male gaze probleem).

Maar Roodhaar is meer dan een mooie vrouw, ze heeft wel degelijk een karakter. Zij is geen damsel in distress type. Zelfstandig, zelfverzekerd, zeer trouw aan haar vrienden en ze heeft een eigen mening. Een van haar gebreken is dat ze niet vaak denkt voordat ze actie onderneemt. Ze is een beetje agressief. Smiley face Is nou eenmaal nodig om in de Diepe Wereld te kunnen overleven.

scifi maniac

Avatar

Die 183 anderen hebben gewoon geen smaak ????

Monojaxx

Avatar

@MOF

Een verfilming van Storm (Trigië had ik wat minder mee, zaten niet zoveel weirde monsters in Smiley face ) zou wel heel erg gaaf zijn! Wat jij hebt met Roodhaar, heb ik natuurlijk met het hoofdpersonage Storm, puur mannelijkheid, de Conan van de Diepe Wereld! En wat prachtig weergeven die comics, net een verzameling schilderijen.

Master Of Films

Avatar

Idd Monojaxx, Storm is de Conan van de Diepe Wereld Hij is zeker een held, die vaak ook shirtless rondloopt. Waarschijnlijk om Roodhaar (voor in het verhaal) te pleasen, maar dus ook voor de lezers (M/V en de andere 53 geslachten). Was even vergeten dat Roodhaar niet bij iedereen de aandacht trekt. Sorry daarvoor.

Wel leuk dat Storm niet altijd perfect is, soms komt hij in de problemen. En het is Roodhaar die Storm vaak zijn leven red. Kijk, dat is eigenlijk feminisme wat Roodhaar aan het doen is. Beide zijn gelijkwaardig aan elkaar. En beide zijn mooie mensen Smiley face (daar zijn die lelijke woke mensen ook al heel boos over).

JoBrown

Avatar

@MoF ... moe van dat gewhine over woke. Jeez....://www.theguardian.com/society/shortcuts/2020/jan/21/how-the-word-woke-was-weaponised-by-the-right

Dramalert

Avatar

Moet je een auto bijtanken als de tank leeg is ?

Master Of Films

Avatar

^
Hahahahaha. Wat een BS verhaal. Heerlijk! The Guardian is zo'n beetje de NRC van de UK. Maar wel leuk om voor te lezen bij kleuterschool. Dat dan weer wel Smiley face

Enne moe van dat gewhine over woke. Jij wellicht, maar ik zeker niet. We just getting started Smiley face

BTW: Gisteren nog het interview van Hans Teeuwen gelezen in de Telegraaf, en hij vertelt mooi weer wat woke nou echt inhoud. Die man verdient een staatsieportret. Teeuwen voor el presidente!

Laters woke wappie met je fijngevoeligheid Smiley face

Rated_XR

Avatar

Grootste probleem voor mij was dat ik met geen enkel personage meeleefde. Klinische en onpersoonlijke personages waardoor het mij niets uitmaakte of ze leven of doodgingen. Hoe episch of mooi een film ook is vervalt in het niets als je totaal geen sympathie hebt voor de personages.

petje30

Avatar

Lees a.u.b eerst het orineel boek in het Engels en geef dan je orrdeel. Ik heb het boek de afgelopen 25 jaar zeker 6x gelezen en mijn mening is Nee. Goede poging maar zonder de essentie van het boek te vatten. Heel jammer want de techniek is er klaar voor en deze was regisseur is top. Waar het dan toch mis ging... Ik hoor het graag

Roho

Avatar

Saaie film zonde van de tijd

NieuwsFilm

meest populair