IFFR 07 - Dag 10

[header]Donderdagavond vond de prijsuitreiking plaats van de Movie Squad Jury. De drie genomineerde films waren Ex drummer van Koen Mortier, Reprise van Joachim Trier en 12:08 East of Bucharest van Corneliu Porumboiu.[/header] Donderdagavond vond de prijsuitreiking plaats van de Movie Squad Jury. De drie genomineerde films waren Ex drummer van Koen Mortier, Reprise van Joachim Trier en 12:08 East of Bucharest van Corneliu Porumboiu. Winnaar werd het Noorse Reprise, waarover de jeugdige juryleden de “originele vondsten die keer op keer verrassen en die zorgen voor een specifiek eigen sfeer” prezen en daarnaast onder de indruk waren van de snelle montage en herkenbare personages. Na de prijsuitreiking werd de film nog eens vertoond, dat tevens de laatste screening op dit festival was. Zondag, tijdens de Volkskrantdag wordt Reprise nog wel getoond, maar kaartjes daarvoor zijn al uitverkocht.

De verwachte inhaalrace door Gouden Leeuw winnaar Still Life als publieksfavoriet van de bezoekers van het IFFR is uitgebleven getuige de erg lage positie op nummer 142. Das Leben der Anderen is onaantastbaar en zal waarschijnlijk morgen de KPN Publieksprijs gaan winnen. In onze eigen Top Tien van FilmTotaal staat Johnnie To’s Exiled als enige vijfsterren film nog veilig op de eerste plaats. De enige overeenkomsten tussen de twee lijsten blijken tot dusver Das Leben der Anderen en Dixie Chicks: Shut Up and Sing te zijn.

1. Das Leben der Anderen.................4,83
2. The Cats of Mirikitani....................4,73
3. Dixie Chicks: Shut Up and Sing..... 4,54
4. Sounds of Sand............................4,47
5. Immer nie am Meer......................4,45
6. Reprise........................................4,41
7. The Mark of Cain...........................4,34
8. Tussen hemel en aarde..................4,32
9. Children.......................................4,31
10. Cover boy... l’ultima rivoluzione.…..4,30


In de Late Show van Wilfried de Jong was gisteren de jaarlijks terugkerende burgemeester Ivo Opstelten te gast, en de aimabele Nora Hoppe, regisseuse van het indrukwekkende La Fine del Mar. In zeer verstaanbaar Nederlands vertelde deze in New York geboren, maar in Suriname en Rotterdam opgegroeide Hoppe hoe ze voor haar film inspiratie haalde uit de Nederlandse en Vlaamse schilderkunst uit de 17de eeuw. Het levert in haar tweede speelfilm verstilde, nadrukkelijk gecompositioneerde, grijsblauw-getinte plaatjes op die het wat trieste thema van mensensmokkel en moeizame communicatie volledig ondersteunen. Zaterdag nog te zien om 19:30 in Pathé 3.

Vanavond, op deze alweer voorlaatste festivaldag, veel Aziatische cinema in de Rotterdamse zalen. Ook animatie komt daarbij aan bod in onder andere de Japanse manga Paprika van de maker van onder andere Millennium Actress en Tokyo Godfathers waarover FilmTotaal’s Kaj van Zoelen hier schreef dat het ondanks het lastig te volgen verhaal “wel degelijk de moeite waard (is) vanwege de prachtige animaties en fantasievolle dromen.” Om 21:45 is verder het debuut van Johnnie To te zien. The Enigmatic Case is een martial-arts film uit 1980, en alleen al de moeite waard om te zien hoe To op zijn 25ste debuteerde met deze alleszins redelijke genrefilm.

(copyright picture Reprise: International Film Festival Rotterdam)



NieuwsFilm

meest populair