IFFR 07 - Dag 11

[header]Niet drie, maar vier winnaars waren er dit jaar in de Tiger Award Competitie, de belangrijkste competitie van het festival en van grote waarde in het internationale festivalcircuit.[/header] Niet drie, maar vier winnaars waren er dit jaar in de Tiger Award Competitie, de belangrijkste competitie van het festival en van grote waarde in het internationale festivalcircuit. De jury, bestaande uit filmmaker Teresa Villaverde, actrice Maria Kraakman, filmmaker Lou Ye, beeldend kunstenaar Isaac Julien en juryvoorzitter Piers Handling, directeur van het Toronto filmfestival, heeft tot drie uur ’s nachts vergaderd, waarop maar werd besloten om vier prijzen uit te reiken.

Zo kwam het dat gisteravond de volgende vier filmmakers op het podium van de Willem Burgerzaal in De Doelen stonden: Tan Chui Mui voor Love Conquers All, Pia Marais voor Die Unerzogenen, en ex aequo Claudio Assis voor Bog of Beasts en Morten Hartz Kaplers voor AFR.

Nog één prijs moet worden uitgereikt voor deze 36ste editie van het filmfestival voorbij is, en dat gebeurt vanavond om 21:00 tijdens de uitreiking van de Publieksprijs. Onze keuze is Exiled, maar met de huidige 30ste plaats op de lijst van de KPN Publieksprijs is die kans niet erg groot, maar Johnnie To's gansterfilm draait vanavond nog om 21:45, waarvoor nog steeds kaartjes beschikbaar zijn. We wachten in spanning af.

Traditiegetrouw is deze laatste dag van het festival de drukste, en dat is te merken ook. Zeker in combinatie met het ingekrompen programma levert dat vandaag lange rijen bij de kassa’s en voor de zalen op. Op dit moment zijn de meeste voorstellingen al uitverkocht en uiteindelijk zullen bijna alle zalen straks volgepakt zitten. De afgelopen dagen was de drukte overal merkbaar. Zo was de Late Show met Wilfried de Jong in de Kleine Zaal van de schouwburg even na aanvang al niet eens meer bereikbaar, omdat de zaal zo vol zat dat er niemand meer werd toegelaten.

De filmkeuze op deze slotdag is overigens overweldigend. Bijna alle toppers worden nog eenmaal vertoond, dus koester je kaartje en probeer zo nodig op het laatste moment nog in De Doelen kaartjes te bemachtigen van niet-opgehaalde reserveringen. Bijvoorbeeld voor de Deense Tiger Award winnaar AFR, een mockumentary over een fictieve aanslag op de Deense minister-president door een anarchist. Ook die andere Tiger Award winnaar Die Unerzogenen is vanavond om 22:00 nog eenmaal te zien. Lees hier wat FilmTotaal van dit debuut van Pia Marais vond.

(copyright picture: International Film Festival Rotterdam)



NieuwsFilm

meest populair