IFFR 07 - Slot

[header]Maar liefst 367.000 mensen bezochten dit jaar de films, exposities en talkshows van de 36ste editie van het International Film Festival Rotterdam.[/header]
Maar liefst 367.000 mensen bezochten dit jaar de films, exposities en talkshows van de 36ste editie van het International Film Festival Rotterdam. Dit record zagen al die duizenden bezoekers overigens wel aankomen, want de rijen waren dit jaar langer, de films sneller uitverkocht en in de zalen was er dikwijls geen lege plek meer te bekennen. Leuk voor de organisatie, maar misschien is het volgend jaar –van 23 januari tot en met zondag 3 februari 2008 zal de 37ste editie plaatsvinden- toch beter om het filmprogramma weer terug te brengen tot zijn vroegere, grotere formaat, waardoor de in aantal steeds toenemende bezoekers meer te kiezen hebben.

Zoals verwacht won Das Leben der Anderen van Florian Henckel von Donnersmarck de publieksprijs, waarvoor een bedrag van 7.500 euro ter beschikking werd gesteld. Burgemeester Ivo Opstelten reikte gisteren de prijs uit aan Patricia Rommel, verantwoordelijk voor de montage van de winnende film. De FilmTotaal reporters zagen de afgelopen twaalf dagen vele tientallen films, en even zoveel opgewekte kassamedewerkers, slechte maaltijden en late nachtnet-treinen. Na goed overleg kwamen zij uiteindelijk tot de volgende Top Tien:

1.Exiled [rating 5]
2.Das Leben der Anderen [rating 4.5]
3.12:08 East of Bucharest [rating 4.5]
4.No Mercy For The Rude [rating 4.5]
5.Rescue Dawn [rating 4.5]
6.The Prestige [rating 4.5]
7.Election [rating 4]
8.Still Life [rating 4]
9.Dixie Chicks: Shut Up & Sing [rating 4]
10.Eagle vs Shark [rating 4]


Bijna alle tien films worden naar alle waarschijnlijkheid in de loop van dit jaar nog uitgebracht en zullen dan te zien zijn in filmtheaters in het hele land.

Het zit er dus weer op voor dit jaar, en zoals iedere editie waren er hoogtepunten, dieptepunten en een heleboel halve punten. Johnnie To’s werk viel zowel bij ons als bij de meeste bezoekers erg in de smaak, en bleek een terechte keuze als Filmmaker in Focus. Opvallend was verder dat er van maar weinig filmmakers die bij een groter publiek bekend zijn deze editie nieuw werk werd getoond. Lukas Moodysson’s Container was daar een van, maar die viel slecht in de smaak. Van de 190 films in de Publieksprijs competitie eindigde de film op plaats 181 met een gemiddelde score van 2,70 van de maximaal haalbare 5. En dat is nog altijd zeven plaatsen en 0,14 punten onder de harde poep-porno van Faceless Things, de van tevoren verwachte hekkensluiter.

Tot volgend jaar voor het volgende IFFR, of tot in het najaar van 2007 als de Tigers on Tour weer van start gaat, waarin een drietal prijswinnende films van het zojuist afgesloten festival op tournee zullen gaan langs filmhuizen in het hele land.

(copyright picture Das Leben der Anderen: International Film Festival Rotterdam)



NieuwsFilm

meest populair