Ridley Scott reageert op monsterlijk floppen van 'The Last Duel'

Ondanks Matt Damon, Jodie Comer, Adam Driver en Ben Affleck geen financieel succes.

Bram de Groot 14 november 2021 19:54 in Algemeen
In oktober verscheen de historische dramafilm The Last Duel in de wereldwijde bioscoopzalen en ondanks de aanwezigheid van namen als Matt Damon, Jodie Comer, Adam Driver en Ben Affleck groeide deze uit tot een van de grootste flops van het jaar.

Met 86 procent (7,30/10) op de Tomatometer en 81% (4/5) als Audience Score op Rotten Tomatoes doet de film van Ridley Scott (Gladiator, Kingdom of Heaven) het erg goed bij critici en publiek. Toch wist het $100 miljoen kostende drama niet verder te komen dan $10,6 miljoen in de Verenigde Staten en $26,2 miljoen wereldwijd.

"Buitengewoon teleurstellend"
"Het was buitengewoon teleurstellend," zei Scott in gesprek met The New York Times over het resultaat. "Het meest confronterende is dat als je denkt dat je het goed hebt gedaan, je het niet hebt gedaan. Dat dacht ik ook met Blade Runner, maar dat was ook niet zo!"

"Ik werd destijds gekruisigd door een bekende criticus in die tijd, Pauline Kael genaamd. Daarom lees ik nooit recensies. Je moet je eigen mening hebben. Als je je zorgen maakt over wat het publiek denkt en wat ze misschien zouden willen, dan is dat fataal. Een goede film zal zichzelf vinden, en nu is Blade Runner opgenomen in de Library of Congress."

Met de vergelijking lijkt Scott te zeggen dat de zwakke opbrengst iets te maken heeft met de recensies. Gemiddeld gezien doet de film het echter juist wel goed bij de critici.

Dus misschien is het bioscooppubliek de laatste jaren veranderd door de komst van de vele superheldenfilms en andere grote franchises en lokken historische dramafilms minder mensen naar het witte doek.

Op 1 december verschijnt The Last Duel op Disney+ Star. Binnenkort debuteert al een nieuwe film van Scott in de bioscoop, het sterk ontvangen House of Gucci.18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rutherford

Avatar

Is er dan echt iemand die dacht dat deze film niet ging floppen? Het is geen populair genre. Om dan te denken dat die ergens 200 milj of meer gaat ophalen, goed zot.

Hierbij wil ik niet stellen dat dit een slechte film is.

Gigan72

Avatar

Als het een goede fiilm is vind het zeker zijn publiek.
Er zijn genoeg andere films die een flop in de bioscoop waren en nu gezien worden als klassieker.

Brein8998

Avatar

Het lag gewoon echt aan het gebrek aan marketing hoor

Artificialis

Avatar

Rutherford "Het is geen populair genre."

En toch worden er elke keer weer grote budgetten aan deze middeleeuwse blockbusters uitgegeven waar los van een paar bejaarden vrijwel niemand op afkomt. En sinds corona gaat die laatste doelgroep bijna de deur niet meer uit. En elke keer wordt er weer met grote verontwaardiging op de lage inkomsten gereageerd.

GreenHornet

Avatar

Dit genre is meer voor streaming

RogueWon

Avatar

Wel schofterig om een specifieke recensent erbij te halen. Naar mannetje

Danos1

Avatar

Ik vond de film echt niks aan, vond het echt een teleurstelling op de laatste 5 minuten na. Het verbaast mij ook niks dat die flopt.

Baba Yaga

Avatar

Meesterlijk! Samen met Dune de beste film van het jaar. Jammer dat het geflopt is. We zullen in de toekomst helaas niet veel meer van deze epische films zien.

Steve-O

Avatar

Hij wordt, denk ik tevens ook door de magere opbrengst elders, hier niet bijzonder veel vertoond... Had hem graag in de bioscoop gezien maar dat gaat thuis worden. Ben erg benieuwd!

deregtx

Avatar

Nog nooit van gehoord. Misschien met meer promoten de volgende keer...

centr1no

Avatar

De combinatie van Ridley Scott en de historische setting hebben me echt wel nieuwsgierig gemaakt maar het verhaaltje lijkt mij gewoon te slap voor een 2,5 uur durende film en het gebrek aan actie in de trailer nodigt ook niet uit tot een bioscoopgang.

Scotts vergelijking met Blade Runner slaat nergens op en het bioscooppubliek is ook eigenlijk niet veranderd.
Historische dramafilms hebben nooit veel bioscoopbezoekers getrokken tenzij het meer oorlog/avontuur dan drama was en/of er qua kwaliteit zo enorm bovenuit steekt dat het niet te negeren is, zoals Gladiator.
Wie moet dit aanspreken? De acteurs hebben geen van allen echte starpower. De hele trailer is één en al grijzigheid en depressief gedoe en daar hebben mensen, zeker in deze tijd, gewoon geen zin in.

Marklar

Avatar

denk dat het vooral aan de marketing gelegen heeft. Zag paar weken voordat die uit kwam pas de eerste trailer, vrienden van me wisten pas een paar dagen voordat die uit kwam dat deze er was. En dat terwijl we films in het algemeen wel goed volgen.

Fluffer

Avatar

Het is zeker geen slechte film maar te traag voor een hedendaags publiek.
Historische en middeleeuwse films kunnen een groot publiek aantrekken (gladiator, braveheart) maar die films hadden een groot spektakelgehalte en veel publiciteit vooraf , deze elementen ontbraken allebij bij deze film.

Eddie Singer

Avatar

Lijkt/leek mij een heerlijke film.
Het zou zonde zijn als dit soort films, ongeacht het tijdperk waarin het verhaal zich afspeelt, nooit meer gemaakt zouden worden.

R. Scott moet niet zeuren.
Zoals de bekende filosoof Schwarzenegger ooit zei: 'You fail...and you get up....You fail again? You get up again.'

Ik denk dat deze film langzaam meer gewaardeerd zal worden als deze op de bekende betaalzenders te zien is, waar meer publiek te vinden is.

Maar...gaat filmpubliek alleen nog maar naar gevestigde miljard dollar-franchises? Vroeguh keken we in de dode boom(de krant) welke film het leukst leek en we gingen.

jeff1983

Avatar

De film is uitgebracht in een veel te drukke periode in de bioscopen, zeker in Nederland, maar ook op andere plekken in Europa. No Time To Die draaide net 1 week toen deze film erbij kwam. Dead on arrival dus.

Jaws

Avatar

prima film niets mis mee.

wolllie

Avatar

Valt het dus in het rijtje Kingdom of Heaven en de nu goed bekeken King Arthur.

NieuwsFilm

meest populair