'Dune' uitgelegd: wie is de Keizer en wat wil hij eigenlijk?

Dit moet je weten over Dune.

Jim Pedd 3 December 2021 21:30 in Featured
Dune is een complex verhaal, geschreven door Frank Herbert en voor een deel verfilmd door Denis Villeneuve. Centraal staat de familie Atreides, die verhuist naar de planeet Arrakis (ook wel Dune genoemd), de enige bron van de meest waardevolle hulpbron van het universum: spice.

Het huis Atreides verlaat thuisplaneet Caladan naar aanleiding van een verzoek van de Keizer, en komt daardoor terecht in een complex politiek conflict. Maar die Keizer krijgen we helemaal niet te zien in de film. Wie is hij?

Wie is de Keizer?
De Keizer wordt ook wel de Padishash Emperor genoemd. Dat is een erfelijke titel voor de heerser van het Imperium en het bekende universum.

Tijdens de gebeurtenissen van Dune is de titel in handen van Shaddam IV van Huis Corrino, wiens voorouders de titel meer dan 10.000 jaar in handen hebben. Hij is een smalle en elegante man met rood haar, die er veel jonger uitziet dan zijn daadwerkelijke leeftijd.

Hij is verder getrouwd met Anirul, een vrouw van de Bene Gesserit orde, met wie hij vijf dochters heeft, waaronder prinses Irulan (zij wordt belangrijk in een later deel van het verhaal).

Wat is het Imperium?
Het Imperium kent heel wat facties die op elkaar steunen, maar ook tegen elkaar strijden. Centraal binnen dat Imperium staat de Keizer, de leider van het universum dat uit miljoenen planeten in meerdere sterrenstelsels bestaat. De Keizer heerst over de Landsraad, waar de grote huizen een zetel in hebben (zoals de Atreides-familie en de familie Harkonnen).

Er is een fragiele balans in de Landsraad, want alle gecombineerde legers van de grote huizen zouden een leger kunnen bouwen dat het op zou kunnen nemen tegen de Keizer.

Belangrijke facties
Naast de huizen, zijn er nog twee belangrijke facties. Je hebt de Bene Gesserit en de Spacing Guild. De Bene Gesserit is een machtige en religieuze organisatie van vrouwen die het universum beïnvloeden en al eeuwenlang via selectief fokken proberen de uitverkorene, de Kwisatz Haderach, voort te brengen.

De Spacing Guild is de mysterieuze organisatie met een monopolie op interstellair reizen en het gebruik van spice.

Zien we mer?
In Dune: Part Two verfilmt Villeneuve de rest van het boek van Herbert. De Keizer zal daarin vermoedelijk een belangrijke rol spelen.

Paul en Jessica weten de massamoord op de familie te overleven en kunnen het verraad door de Keizer blootleggen en hem daarmee misschien wel verslaan. Wat ook betekent dat de Keizer zichzelf zal moeten laten zien in het vervolg.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Lurking metafan

Avatar

Net als het Lord of the Rings item van gisteren is ook deze leuk opgezet.

Interessante achtergrond en infobit artikelen zo hier en daar tussendoor zijn een leuke variatie op de normale FT artikelen Smiley face

RogueWon

Avatar

+1 lurking metafan. Heb toevallig gisteren Dune herkeken. Nu met ondertiteling en minder hard geluid. Ik begrijp het verhaal nu beter en de omvang/achtergrond van de verschillende volkeren. Ik heb een positievere ervaring aan overgehouden ondanks het gebrek aan een afsluitend einde.
OT: Waarom komt de Keizer niet voor in de film? Komt dit overeen met de boeken?

Master Of Films

Avatar

In Dune: Part Two verfilmt Villeneuve de rest van het boek van Herbert. De Keizer zal daarin vermoedelijk een belangrijke rol spelen.
Laat maar komen. Smiley face

PickleRick

Avatar

Goed achtergrond artikel inderdaad. Ik heb een aantal van de Dune boeken gelezen. Complexe/uitgebreide wereld die je idd kan vergelijken met de scope van LOTR.

centr1no

Avatar

@ Rogueone
Het boek geeft enorm veel dat helemaal niet in de film zit of waar maar kort naar wordt verwezen.
Op het moment waar de film het verhaal begint zijn al vele dingen gaande die in meer of mindere mate reden en verduidelijking geven aan de vrij summiere gebeurtenissen in de film die daarmee niet de impact hebben die ze in het boek wel hebben.
Bovendien zijn een hoop details weggelaten of aangepast om de film een PG-13 rating te kunnen geven.

Darthmar

Avatar

De keizer wilt van de Atteides af. Deze familie is heel populair en een bedreiging voor de troon van de familie Corrino.
In andere boeken wordt uitgelegd dat de Atreides heel belangrijk waren in de vrijheidsstrijd waarna het keizerrijk onstaat hierin grijpt de Corinno familie de macht maar die blijven de Atteides als bedreiging zien. De Harkonen en Atreides waren ooit vrienden en bondgenoten die door gebeurtenissen vijanden geworden.

Pepej

Avatar

Buiten de hand in de box test, het trainings gevecht 'je hebt geen zin?', en de wormen, bleef mij (uit het boek) vooral de scène met de Baron bij: waar hij een willekeurige slaaf het leven neemt. De simpele handeling waarmee dit gebeurd is vooral wat het zo heftig maakt.
Het beeld dat daar opgeroepen vond ik erg krachtig; juist dat had ik wel verwacht terug te zien.
Misschien wegens de leeftijd rating
Of misschien deel twee ..

Anorak32

Avatar

Funfact: Hertog Leto is een neef van de keizer. In de prequel trilogie boeken wordt duidelijker waarom de keizer het nou eigenlijk heeft voorzien op de Artreides

NieuwsFilm

meest populair