'Dune' uitgelegd: wie is de Keizer en wat wil hij eigenlijk?

'Dune' uitgelegd: wie is de Keizer en wat wil hij eigenlijk?

Dit moet je weten over Dune.

Dune is een complex verhaal, geschreven door Frank Herbert en voor een deel verfilmd door Denis Villeneuve. Centraal staat de familie Atreides, die verhuist naar de planeet Arrakis (ook wel Dune genoemd), de enige bron van de meest waardevolle hulpbron van het universum: spice.

Het huis Atreides verlaat thuisplaneet Caladan naar aanleiding van een verzoek van de Keizer, en komt daardoor terecht in een complex politiek conflict. Maar die Keizer krijgen we helemaal niet te zien in de film. Wie is hij?

Wie is de Keizer?
De Keizer wordt ook wel de Padishash Emperor genoemd. Dat is een erfelijke titel voor de heerser van het Imperium en het bekende universum.

Tijdens de gebeurtenissen van Dune is de titel in handen van Shaddam IV van Huis Corrino, wiens voorouders de titel meer dan 10.000 jaar in handen hebben. Hij is een smalle en elegante man met rood haar, die er veel jonger uitziet dan zijn daadwerkelijke leeftijd.

Hij is verder getrouwd met Anirul, een vrouw van de Bene Gesserit orde, met wie hij vijf dochters heeft, waaronder prinses Irulan (zij wordt belangrijk in een later deel van het verhaal).

Wat is het Imperium?
Het Imperium kent heel wat facties die op elkaar steunen, maar ook tegen elkaar strijden. Centraal binnen dat Imperium staat de Keizer, de leider van het universum dat uit miljoenen planeten in meerdere sterrenstelsels bestaat. De Keizer heerst over de Landsraad, waar de grote huizen een zetel in hebben (zoals de Atreides-familie en de familie Harkonnen).

Er is een fragiele balans in de Landsraad, want alle gecombineerde legers van de grote huizen zouden een leger kunnen bouwen dat het op zou kunnen nemen tegen de Keizer.

Belangrijke facties
Naast de huizen, zijn er nog twee belangrijke facties. Je hebt de Bene Gesserit en de Spacing Guild. De Bene Gesserit is een machtige en religieuze organisatie van vrouwen die het universum beïnvloeden en al eeuwenlang via selectief fokken proberen de uitverkorene, de Kwisatz Haderach, voort te brengen.

De Spacing Guild is de mysterieuze organisatie met een monopolie op interstellair reizen en het gebruik van spice.

Zien we mer?
In Dune: Part Two verfilmt Villeneuve de rest van het boek van Herbert. De Keizer zal daarin vermoedelijk een belangrijke rol spelen.

Paul en Jessica weten de massamoord op de familie te overleven en kunnen het verraad door de Keizer blootleggen en hem daarmee misschien wel verslaan. Wat ook betekent dat de Keizer zichzelf zal moeten laten zien in het vervolg.

NieuwsFilm

meest populair