Dit zit in de marteldoos van 'Dune' en zo werkt het

Dit zit in de marteldoos van 'Dune' en zo werkt het

Dune heeft een intrigerende test.

Een van de meest fascinerende momenten van Dune is er een waarin Paul Atreides min of meer gemarteld wordt. Dat is als de Bene Gesserit Reverend Mother hem vraagt zijn hand in een doos te plaatsen, die enkel gevuld is met pijn.

In Dune zijn de Bene Gesserit een oeroude orde van vrouwen, zussen die opmerkelijke krachten hebben gekregen nadat ze blootgesteld zijn aan het Water of Life. De orde heeft een plan dat al duizenden jaren in de maak is, namelijk een soort messias te maken.

Een gruwelijke test
Paul Atreides, de held van Dune, is de zoon van een Bene Gesserit en voorbestemd om de messias te worden. In een scène komt de Reverend Mother langs bij House Atreides om Paul te testen.

Ze zet een giftige naald in zijn nek, de Gom Jabbar, en zegt dat hij zijn hand moet plaatsen in die doos. Zij claimt dat daar alleen maar pijn in zit, en hij moet die doorstaan om zichzelf te bewijzen. Anders zal hij sterven aan de Gom Jabbar.

Technisch gezien liegt de Reverend Mother niet als ze claimt dat de doos leeg is. Die dient namelijk als een soort lens voor de krachten van de Reverend Mother. Telepathisch genereert ze intense pijn zodat ze kan kijken of Paul zijn reflex om zich terug te trekken kan beheersen.

Het is ook een manier om te testen hoe sterk de wilskracht van Paul Atreides is. In het boek komen we erachter dat Paul de test haalt op het moment dat de energie van de Reverend Mother zo'n beetje leeg is. Ze is onder de indruk en zegt dat hij langer heeft volgehouden dan ieder ander die de test heeft gedaan. Daarmee is het in elk geval een hint dat hij de messias zou kunnen zijn.

NieuwsFilm

meest populair