'Lord of the Rings': Dit is de geschiedenis van Midden-Aarde (3/3)

'Lord of the Rings': Dit is de geschiedenis van Midden-Aarde (3/3)

J.R.R. Tolkien had een intrigerende wereld bedacht met Midden-Aarde.

Arda, de wereld waarin J.R.R. Tolkien's zich afspeelt, heeft een geschiedenis die veel verder terug gaat dan alleen het avontuur van Frodo en zijn pogingen om de Ring van Sauron te vernietigen. In deze artikelenreeks vertellen we je over alle era's van de franchise.

Die era's zijn met name omschreven in de Silmarillion, een boek dat veel van de mythologie uitbreidt en daarop voortbouwt. In dit artikel vertellen we je over de laatste drie era's.

Lees hier over de eerste twee era's
Lees hier over de daaropvolgende jaren.

De tweede era
Deze periode duurde 3.500 jaren en legt min of meer de basis voor The Hobbit en Lord of the Rings. Het is bovendien de setting voor de live-action serie waar Prime Video aan werkt.

Hoewel Morgoth verslagen werd, verzamelden zich krachten van het duister om diens queeste tegen de Valar en tegen Eru Ilúvatar voort te zetten. De tweede era was een tijd van relatieve vrede. De elfen trokken richting het westen en de Maiar Eönwë haalde de overblijfselen van Edain uit de oceaan om het eiland Númenor te vormen. Maar Sauron, een van de belangrijkste luitenanten van Morgoth, had zelf plannen om de mensheid en elfen te corrumperen.

Sauron vermomde zich als de Maiar Annatar en wist de elfen van Eregion te verleiden tot het smeden van de Ring die eenieder die hem gebruikte zou domineren. Sauron wist de bewoners van Númenor uiteindelijk te corrumperen en hen tegen de Valar te keren. Ze wilden hen aanvallen, maar op dat moment verscheen Eru Ilúvatar om Sauron's fysieke vorm te verwoesten en het eiland Númenor te laten zinken.

Bovendien scheidde Eru Ilúvatar het eiland Aman van de rest van Arda. Dat deed hij door Arda een ronde planeet te maken, terwijl die al die tijd plat was geweest. De overgebleven bewoners van Númenor weten naar Midden-Aarde te vluchten en de koninkrijken Gondor en Arnor op te richten.

Sauron keert eeuwen later terug en wordt uiteindelijk verslagen door de Last Alliance, een ultieme samenwerking tussen mensen en elfen.

De derde era
De derde era ken je vermoedelijk wel. Dat is wanneer de belangrijkste gebeurtenissen van The Hobbit en Lord of the Rings zich afspelen. Maar natuurlijk is het een langere periode, eentje die onder meer bestaat uit de elfen die verhuizen naar de Undying Lands van Valinor en de mensheid die langzaamaan prominenter wordt. Aan het einde van de era wordt natuurlijk de Ring vernietigd.

De vierde era
We hebben al iets van de vierde era gezien, namelijk Aragorn die koning Elessar wordt van de verenigde koninkrijken Gondor en Arnor. De elfen verdwijnen uit Midden-Aarde en de overgebleven legers van Sauron worden verslagen door Elessar en zijn legers. Het is een tijdperk van vrede dat duizenden jaren duurt.

NieuwsFilm

meest populair