'The Lord of the Rings': dit is de geschiedenis van Midden-aarde (1/3)

J.R.R. Tolkien bedacht een intrigerende geschiedenis voor Midden-aarde.

Jim Pedd 25 December 2021 22:30 in Featured
Arda, de wereld waarin J.R.R. Tolkiens 'The Lord of the Rings' zich afspeelt, heeft een geschiedenis die veel verder terug gaat dan alleen het avontuur van Frodo en zijn poging om de Ring van Sauron te vernietigen. In deze artikelenreeks vertellen we je over alle era's van deze wereld.

Die era's zijn met name omschreven in 'De Silmarillion', een boek dat veel van de mythologie uiteenzet en daarop voortbouwt. In dit artikel vertellen we je over de eerste twee era's.

Lees hier over de daaropvolgende jaren.
Lees hier over de laatste twee era's van Midden-Aarde.

The Great Music
Het eerste wezen dat ontstond in de mythologie van Tolkien is Eru Ilúvatar. Hij zingt het lied van creatie, waarmee de Ainur ontstonden. De Ainur vallen uiteen in de Valar en de Maiar. Voor de context: zowel Sauron als Gandalf zijn Maiar. Laatstgenoemde heette ooit Olórin, voordat hij naar Midden-aarde reisde om het tegen Sauron op te nemen.

De Valar en de Maiar probeerden Arda naar hun goddelijke plannen te leiden. Maar Eru Ilúvatar en Melkor keken anders naar het opbouwen van de wereld. Melkor was een van de Valar die geen harmonie zocht (zoals zijn schepper dat wilde), maar juist even veel macht als Ilúvatar wilde hebben. In dat proces wist hij een deel van de goddelijke schepsels uit elkaar te drijven.

The Years of the Lamps
De 'Years of the Lamps' is een periode van ruwweg 15.000 jaar die vernoemd is naar de twee lichtbronnen die de Valar maakten toen ze aankwamen op het oppervlak van Arda. Daar troffen ze een volledig plat en symmetrisch stuk land aan. Ze verzamelden het licht van Arda en maakten daarmee twee lampen in het noorden en het zuiden, bovenop hoge torens.

In het noorden stond Illuin en in het zuiden Ormal. De Valar besloten te wonen in het centrum van Arda, het verst van het licht van de twee lampen, op het eiland Almaren. Deze periode komt tot een einde als Melkor - nadat hij een fort heeft gebouwd en een leger verzameld - Almaren aanvalt en de twee lampen vernietigt.

De schade was groots, zodanig dat wat ooit één landmassa was, uit elkaar viel in vier continenten: Aman, Midden-aarde (of Endor zoals het eerst heette), het land van de zon en het land van duisternis.

In het volgende artikel vertellen we je over de volgende twee era's.

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Lurking metafan

Avatar

Wow, dit is weer eens wat anders. Leuke actie.
Ik weet niet hoe dit past binnen Filmtotaal, maar persoonlijk kan ik dit soort items wel waarderen Smiley face

adofmirosch

Avatar

Mooi artikel inderdaad. Volgens mij schreef Tolkien bijna 200 short stories aan world building over Midden-Aarde.

Rick_ao

Avatar

Goeie samevating en leuk dat jullie dit doen.
Mag hier meer gedaan worden vind ik, inplaats
van die geruchten.

kokosnoot

Avatar

Leuk artikel! Wordt zeker gewaardeerd ^^

NieuwsFilm

meest populair