'The Lord of the Rings': dit is de geschiedenis van Midden-aarde (2/3)

'The Lord of the Rings': dit is de geschiedenis van Midden-aarde (2/3)

J.R.R. Tolkien had een intrigerende wereld bedacht met Midden-Aarde.

Arda, de wereld waarin J.R.R. Tolkien's zich afspeelt, heeft een geschiedenis die veel verder terug gaat dan alleen het avontuur van Frodo en zijn pogingen om de Ring van Sauron te vernietigen. In deze artikelenreeks vertellen we je over alle era's van de franchise.

Die era's zijn met name omschreven in de Silmarillion, een boek dat veel van de mythologie uitbreidt en daarop voortbouwt. In dit artikel vertellen we je over de volgende twee era's.

Wil je weten hoe het ook alweer zat? Lees dan hier over de eerste twee era's.
Benieuwd hoe het eindigt? Lees dan hier over de laatste era's van Midden-Aarde.

De Years of the Trees
De Valar verhuisden na de problematiek rond de lampen naar het westen, naar de regio Valinor in Aman. De Valar Yavanna wist met behulp van de tranen van haar collega-Valar Nienna twee bomen te scheppen in Valinor (Laurelin en Telperion), om als lichtbron van de nieuwe maatschappij te dienen.

Eentje gaf gouden licht en de ander zilveren licht. De dauw van de twee bomen werd door de Valar Varda verzameld om als basis voor sterrenlicht te dienen. Daardoor kreeg Arda iets van het licht dat verloren ging met de verwoesting van Illuin en Ormal terug.

De Years of the Trees namen een kleine 14.000 jaren in beslag. De climax vond plaats toen Melkor wist te ontkomen uit zijn gevangenschap in Aman. Hij sloot een pact met de kwaadaardige spin Ungoliant om de bomen te doden. Gelukkig ging niet al het licht verloren, want twee Maiar - Arien en Tilion - hadden wat van het licht gekregen en namen het mee naar de hemel om de zon (uit het fruit van Laurelin) en de maan (van Telperions bladeren) te maken.

In deze periode ontwaakten de eerste elfen en dwergen op Arda.

De jaren van de zon en de eerste era
De jaren van de zon waren de eerste jaren waarin de zon bestond. De eerste era was slechts het eerste hoofdstuk dat nog geen zeshonderd jaar duurde.

Daarin was Melkor (die zichzelf op dat moment Morgoth noemde) dominant was over Midden-Aarde. Mensen verschenen ook op het continent en de elfen wisten de juwelen met overblijfselen van het licht van Laurelin en Telperion (de Silmarillen) buit te maken op Morgoth.

Een groep van Valar en Maiar ging aan het eind van deze era de strijd aan met Morgoth, met behulp van elfen, dwergen en mensen. Ze wonnen van Morgoth, wiens vernietiging leidde tot gigantische schade aan Midden-Aarde. Delen van Beleriand zonken in de oceaan en de mensheid stierf bijna uit.

In het volgende artikel vertellen we je over de laatste drie era's.

NieuwsFilm

meest populair