Van God Los in ruim vijftig bioscopen

Van God Los, met Egbert Jan Weeber, Tygo Gernandt, Mads Wittermans en Angela Schijf, draait vanaf gister in meer dan vijftig Nederlandse bioscopen. De film van regisseur Pieter Kuijpers is losjes gebaseerd op het verhaal van de Bende van Venlo.

Volgens Kuijpers is het niet het exacte verhaal. ,,Ik heb de basisgegevens genomen en ben er verder op door gaan fantaseren."

Achttien jongens werden in 1997 in Limburg veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de tien jaar en levenslang. De verdachten hadden zich volgens het gerechtshof in Roermond begin jaren negentig schuldig gemaakt aan meer dan 250 geweldsdelicten, waaronder een aantal brute moorden. De daden werden gepleegd uit baldadigheid en geldnood. De groep criminelen kreeg de bijnaam 'de Bende van Venlo'.

Het bizarre verhaal inspireerde Pieter Kuijpers tot de film Van God Los. ,,Vooral de twee hoofddaders intrigeerden me. Twee totaal verschillende jongens: de één kwam uit een chique milieu, de ander uit een middenstandsbuurt. Ze kregen door omstandigheden een volstrekt unieke vriendschapsband met elkaar."

,,Ik heb me lange tijd afgevraagd hoe de jongens tot hun daden zijn gekomen. Ergens herkende ik me wel in hun verhaal. Op een bepaalde leeftijd ben je heel vatbaar voor wat anderen van je vinden. Als iemand tegen wie je opkijkt jou cool vindt, denk je nauwelijks meer aan consequenties. Iedereen kent van die momenten in zijn of haar leven die heel anders hadden kunnen lopen als de omgeving bijvoorbeeld iets meer of minder vangnet had geboden."



NieuwsFilm

meest populair