Deze 10 dingen moet je weten voordat je 'The Matrix Resurrections' gaat kijken

Deze 10 dingen moet je weten voordat je 'The Matrix Resurrections' gaat kijken

We zetten alles op een rij.

18 jaar na de release van The Matrix Revolutions duiken we met The Matrix Resurrections weer in het konijnenhol van de Wachowski-zussen. Ditmaal enkel geregisseerd door Lana Wachowski.

Omdat het zo lang geleden is dat je een nieuwe film in de franchise kon zien, zetten we in dit artikel de feiten op een rij die je moet weten voordat je The Matrix Resurrections gaat kijken.

1. Wat is de Matrix?
De Matrix is een simulatie gemaakt door machines, nadat de mensheid de complete lucht wist te verduisteren in een poging machines van hun voornaamste energiebron af te snijden: de zon. De machines bouwden de Matrix om de mensheid gevangen te houden in een simulatie en vervolgens de mensen zelf als energiebron te gebruiken. Vrijwel alles kan in de Matrix. Neo, Morpheus en Trinity en andere mensen gebruiken dat. Hoewel de Matrix een simulatie is, is het van belang om te weten dat als je sterft in de simulatie, je in het echte leven ook dood gaat.

2. De zesde iteratie
In de trilogie komen we erachter dat Neo niet de eerste messias is die de mensheid even kwam bevrijden. En dat het niet de eerste versie van de Matrix is. Sterker nog: de Architect - het programma dat het netwerk bouwde - laat Neo weten dat het de zesde iteratie is.

Neo komt erachter dat de vorige vijf versies de kans kregen het systeem van een reboot te voorzien en Zion opnieuw te bevolken. Dat is de laatste stad van de mensheid, diep onder de grond waar de Aarde nog warm is. Maar in tegenstelling tot zijn voorgangers, volgde Neo zijn hart en redde hij Trinity in plaats van akkoord te gaan met de voorwaarden van de Architect.

3. Agent Smith is weg
In de drie films kwamen Agent Smith en Neo tegenover elkaar te staan en doodden ze elkaar (en kwamen ze weer tot leven). Neo was een kracht van het goede en Smith de belichaming van chaos die alles en iedereen in de simulatie assimileerde.

Aan het einde van de laatste film zagen we hoe Neo naar Machine City reisde en een deal sloot met de machines. Hij zou Smith verslaan, als zij de mensheid en Zion in vrede achter zouden laten. Net voordat het te laat was, lukte dat.

4. Neo en Trinity gingen dood
Trinity kwam om het leven bij een fatale crash vlakbij Machine City. En Neo ging dood tijdens zijn episch gevecht met Agent Smith. Opmerkelijk genoeg leven ze nu weer, en zijn ze hun herinneringen aan hun gedeelde geschiedenis zowel binnen als buiten de Matrix kwijt.

5. De Matrix kreeg een reboot
Neo's offer en de vrede maakte dat de matrix een reboot kreeg: de zevende iteratie van de simulatie. Alle programma's en mensen die geassimileerd waren door Smith keerden terug naar hun oorspronkelijke staat - waaronder ook Sati (die in The Matrix Resurrections ook te zien is). De vrede is echter pril, zoals ook de Architect opmerkt.

6. Neo zou terugkeren
The Oracle wist dat Neo terug zou keren. Dat zei ze namelijk tegen Sati aan het einde van de film. En zij wist altijd wel wat er ging gebeuren in de films, voordat het gebeurde. Ook nu lijkt ze gelijk te hebben gehad.

7. Morpheus is dood
Morpheus wordt door een nieuwe acteur gespeeld. Waarom is niet zeker, maar weet dat Morpheus in de game The Matrix Online om het leven kwam. Hij werd vermoord door een moordenaar die de code van de Matrix kon verbuigen. Wellicht dat dit ook in de filmrealiteit is gebeurd?

NieuwsFilm

meest populair