Charlton Heston stopt als voorman wapenlobby VS

De Amerikaanse acteur Charlton Heston neemt dit weekeinde afscheid van de National Rifle Association (NRA). Tijdens het jaarcongres in Orlando zal Heston het leiderschap van de grootste lobbyclub voor wapenbezit overdragen aan voormalig politieman Kayne Robinson.

Dit meldt The Miami Herald vrijdag. Heston, die aan Alzheimer lijdt, was de afgelopen vijf jaar de fanatieke bepleiter van het recht op wapenbezit. De 78-jarige wist de doelstellingen van de NRA overeind te houden, ondanks geregelde maatschappelijke tegenwind door onder meer dodelijke schietpartijen op middelbare scholen. Hestons invloed rijkte tijdens zijn 'bewind' tot in het Congres en het Witte Huis.

Ten tijde van het presidentschap van Bill Clinton was er veel politieke kritiek op het grote aantal wapens dat Amerikaanse burgers in bezit hebben. Voor de NRA was dat vooral een tijd van verdedigen. Van de huidige president Bush heeft de wapenlobby minder te vrezen. Bush komt uit Texas, een staat waar wapens vaak zichtbaar op straat worden gedragen.

Heston heeft Bush tijdens de verkiezingscampagne in 2000 voluit gesteund. Hij hield in 22 staten toespraken waarin hij zijn gehoor opriep vooral op Bush te stemmen. Jeb Bush, broer van de president en gouverneur van Florida, zal Heston zaterdag op zijn laatste dag als NRA-president toespreken.



NieuwsFilm

meest populair