Nederlandse filmpers: 'Druk' is de beste film van 2021

De Nederlandse coproductie Quo Vadis, Aida? de beste Nederlandse film.

Bram de Groot 28 december 2021 13:27 in Algemeen
Druk is door de Nederlandse filmpers verkozen tot beste film van 2021. Dat is de uitkomst van de Film van het Jaarverkiezing, georganiseerd door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. De beste Nederlandse film werd Quo Vadis, Aida?

Meer dan 50 Nederlandse filmjournalisten brachten hun stem uit. Opvallend dit jaar is dat bij beste Nederlandse films ook Nederlandse coproducties opgenomen zijn. Niet alle journalisten zijn het daarmee eens.

"Met het noemen van een niet-Nederlandstalige titel als beste film van eigen bodem, vrees ik dat je hardnekkige vooroordelen over onze filmindustrie in stand houdt. Terwijl ik persoonlijk het afgelopen jaar juist bovengemiddeld goed vond voor Nederlandstalige titels," zo verwoordde een filmcriticus.

Beste films

1 - Druk
2 - Titane
3 - The Father
4 - Quo Vadis, Aida?
5 - The French Dispatch


In Druk bestaat een theorie dat een bescheiden hoeveelheid alcohol in ons bloed geestverruimend werkt, onze problemen vermindert en de creativiteit verhoogt. Gesteund door deze theorie, beginnen Martin en zijn drie middelbare school collega's aan een experiment waarbij ze de hele dag een constant en weloverwogen alcoholpromillage in hun systeem handhaven. De eerste resultaten zijn zeer positief, de uitgebluste leraren komen weer tot leven en zelfs de resultaten van hun klassen verbeteren. Terwijl de glazen in een rap tempo achterover worden geslagen, is het voor sommigen steeds moeilijker om controle over de situatie te behouden en blijkt het experiment grotere gevolgen met zich mee te brengen dan verwacht.

Beste Nederlandse films

1 - Quo Vadis, Aida?
2 - De slag om de Schelde
3 - De veroordeling
4 - Nr. 10
5 - A man and a camera


In Quo Vadis, Aida? werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.

NieuwsFilm