Presentator Jon Stewart haalt hard uit naar J.K. Rowling en haar 'antisemitische' kobolden

Volgens hem zouden de goblins er niet zou uit kunnen en mogen zien.

Wouter Drummen 5 januari 2022 13:13 in Algemeen
Iedereen heeft het op dit moment weer volop over Harry Potter, voornamelijk vanwege de speciale Harry Potter-reünie die enkele dagen geleden verscheen. Jon Stewart, voornamelijk bekend als presentator maar eveneens acteur, haalt nu juist keihard uit naar J.K. Rowling en de films.

Volgens de 59-jarige Stewart zijn de kobolden (goblins) in de franchise namelijk antisemitisch. Tijdens zijn podcast, genaamd The Problem With John Stewart, liet hij zich erover uit.

Probleem
Stewart vindt de goblins uit Harry Potter namelijk veel lijken op de karikaturen uit het antisemitische boek The Protocols of the Elders of Zion. Zo zegt hij: "Wanneer ik met mensen praat, vraag ik ze soms of ze wel eens een 'Harry Potter'-film gezien hebben. Ik vraag dan voornamelijk naar de scène in de Gringotts Bank. Weet je namelijk wie de mensen zijn die de bank beheren? Joden!"

"Het is al vaker voorgekomen, dat ik iemand een karikatuur toon en dan als antwoord krijg: 'Oh kijk, dat komt uit 'Harry Potter'!" vervolg Stewart, die zelf joods is. "Dan zeg ik weer: 'Nee, dat is een karikatuur uit een antisemitisch boek'. En J.K. Rowling had alles kunnen bedenken. Het is een tovenaarswereld, waar mensen op draken kunnen rijden. Je kan er een uil als huisdier hebben. Maar wie moet de bank runnen? De joden".

Geen gevolgen
Op de Harry Potter-fanpagina staan dat de kobolden in de franchise een 'erg intelligent ras van kleine magische mensachtige wezens, met lange vingers en voeten' en dat ze gezien hun vaardigheden met geld en financiën 'grotendeels de economie controleren en de grootste bank, The Gringotts Wizarding Bank, beheren'.

Stewart had verwacht dat meer mensen het hier over zouden hebben: "Toen ik hen voor het eerst zag in de film, verwachtte ik dat de menigte zou reageren. 'Verdomme, Rowling heeft er toch niet voor gekozen om joden in een tovenaarswereld de ondergrondse bank te laten runnen?' Het antwoord op die vraag is echter volgens iedereen heel simpel: 'tovenaars', dus dan kan dat blijkbaar. Ik vind dat maar vreemd..."

NieuwsFilm