Joel Coen over het alleen maken van sterk onthaalde 'The Tragedy of Macbeth'

Voor de eerste keer stond hij er alleen voor.

Wouter Drummen 9 januari 2022 14:41 in Algemeen
Joel Coen stond er voor The Tragedy of Macbeth eens helemaal alleen voor. Normaal gesproken maakt hij namelijk nooit films zonder zijn broer, Ethan, maar op 67-jarige leeftijd besloot Joel toch om het maar eens te proberen. Hier blikt hij nu op terug.

De Coen broers hebben samen al heel wat moois gemaakt. Denk bijvoorbeeld maar aan Fargo, The Big Lebowski en No Country for Old Men. Toch weet Joel dat hij niet The Tragedy of Macbeth zou hebben kunnen gemaakt met zijn broer.

De reden
Joel kreeg interesse in Macbeth van William Shakespeare toen zijn vrouw, actrice Frances McDormand, om samen te werken aan een toneelstuk, waarin zij Lady Macbeth zou spelen. Dit ging uiteindelijk niet door, maar Joel begon wel na te denken over een verfilming.

Toen Ethan na The Ballad of Buster Scruggs, de voorlopig laatste film die de broers samen draaiden, besliste om andere dingen uit te proberen, ging Joel dus aan de slag met The Tragedy of Macbeth. Daarin vertolkt McDormand dan ook Lady Macbeth.

Anders niet
Zo zegt Joel: "Ik wist eigenlijk meteen al dat ik mijn volgende film alleen zou maken. Als ik nog steeds met Ethan had samengewerkt, zou het nooit van 'The Tragedy of Macbeth' gekomen zijn. Hij was er simpelweg niet door geïnteresseerd".

Joel zal er geen spijt van hebben. Zijn film werd ijzersterk onthaald, scoort overal hoge cijfers (op Rotten Tomatoes maar liefst 93%) en wordt gezien als een serieuze Oscar-kandidaat.

NieuwsFilm