Waarom is 'The Matrix Resurrections' een nog grotere flop dan de gehate sequelfilms

De nieuwe Matrix-film doet het echt niet goed.

Jim Pedd 10 januari 2022 08:53 in Featured
The Matrix Resurrections is een box office bom. De film brengt stukken minder geld op dan de vorige twee delen in de franchise deden. Maar waarom?

Voor het eerst sinds 2003 keerde regisseur Lana Wachowski terug naar de Matrix-franchise. Ditmaal deed ze het zonder haar zus en kwam ze met een behoorlijk meta film; eentje die een wel heel opvallende invalshoek hanteert ten aanzien van het bronmateriaal.

The Matrix Resurrections-teleurstelling
The Matrix Resurrections heeft op moment van schrijven 107,5 miljoen dollar opgebracht aan de wereldwijde box office. Daarvan komt 32,9 miljoen dollar uit de Verenigde Staten. Veel en veel te weinig voor een film die een budget heeft van 190 miljoen dollar. Alleen al om quitte te spelen, zou The Matrix Resurrections meer dan 400 miljoen dollar moeten opbrengen.

Enige hoop is er nog als de film in China uitkomt, waar de box office vermoedelijk nog wel een boost zal krijgen. Maar The Matrix Resurrections wordt vermoedelijk wel de eerste in de franchise die het productiebudget niet terug verdient. Hoewel The Matrix Reloaded en Revolutions allebei negatief ontvangen werden, brachten ze wel honderden miljoenen dollars op aan de box office. De vraag is dus wat hier mis ging.

Meerdere redenen
De teleurstellende box office lijkt te maken te hebben met meerdere redenen. Zo is de film in de Verenigde Staten niet alleen in de bioscoop, maar ook op HBO Max uitgebracht. Daar schijnt 't wel een enorme hit te zijn waar Warner Bros. dan weer blij mee is. Maar dat neemt niet weg dat de box office tegenviel.

Voor kijkers en abonnees op HBO Max zal het vermoedelijk wel reden geweest zijn om thuis te blijven. Alleen al omdat de recensies tegen vielen, is het natuurlijk aantrekkelijker om dan maar gewoon thuis op de bank te kijken.

Daar komt bij de het coronavirus de box office nog altijd flink onder druk zet. Een film als Spider-Man: No Way Home laat zien wat er gelukkig wel mogelijk is, maar het publiek was na de vage en steeds meer meta aanpak van de marketing wellicht minder gehyped voor The Matrix Resurrections dan voor de derde solofilm rond Tom Hollands Spider-Man.

Daar komt bij dat het misschien wel zo is dat de Matrix-franchise niet meer zo leeft als twee decennia geleden. Het idee van een red pill en een blue pill is overgenomen door de extreem-rechtse wappiebeweging, maar los daarvan hoor je er vrijwel niets meer over.

NieuwsFilm