'Predator'-fans kunnen gerust ademhalen: de rechtszaak tegen Disney is van de baan

'Predator'-fans kunnen gerust ademhalen: de rechtszaak tegen Disney is van de baan

Er is een schikking!

Jim en John Thomas, de schrijvers van Predator (1987) en Predator 2 (1990) hebben een schikking getroffen met The Walt Disney Company over het copyright op de iconische filmfranchise. De Thomas-broers hoopten vorig jaar onder de huidige Amerikaanse copyrightregels de rechten te claimen, omdat makers de overdracht van hun copyright na 35 jaar mogen cancellen.

Wat de precieze status van het copyright rond de Predator-franchise nu is, weten we niet, omdat er tot nu toe enkel een statement kwam van Marc Toberoff van Toberoff & Associates, de advocaat voor de gebroeders Thomas. Eerder vertegenwoordigde Toberoff de nabestaanden van Jack Kirby en Jerome Siegel tegen Marvel en DC. "Alle partijen hebben vrijwillig besloten af te zien van hun claims na een amicale resolutie van de zaken in dit dispuut", aldus Toberoff.

Wat was er aan de hand?
Dat de gebroeders Thomas de overdracht het copyright wilden cancellen, komt voort uit het idee van de wetgeving in de Verenigde Staten. Mensen die werk als freelancer gedaan hebben, mogen dat overgedragen auteursrecht cancellen na 35 jaar.

Aangezien de broers het eerste Predator-scenario als 'spec' geschreven hebben, konden ze dat in dit geval claimen. Zij schreven het script namelijk voordat ze een deal hadden met een filmstudio. Dat verkochten ze pas in 1984 aan 20th Century Fox, waarna in 1987 een film uitkwam.

De broers vertelden in een statement over het aanspannen van de zaak tegen Disney (dat sinds de overname van 20th Century Fox in 2019 de eigenaar van de rechten werd), dat ze hiermee hoopten "dan eindelijk mee te kunnen doen in de financiële verdiensten van onze creatie."

Disney vond dit natuurlijk maar niets, aangezien de filmstudio op het punt staat de Predator-reboot Prey uit te brengen. Gelukkig kan dat nu gewoon doorgaan.

NieuwsFilm

meest populair