Alleen deze 3 films wonnen de 'Grote Vijf' Oscars

Alleen deze 3 films wonnen de 'Grote Vijf' Oscars

Binnenkort de nominaties, in maart de uitreiking.

Aankomende dinsdag worden de nominaties voor de jaarlijkse Oscars weer bekend gemaakt door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Er zijn uiteraard de nodige favorieten, maar of er dit jaar een film zal zijn die ervan doorgaat met de 'grote vijf'?

Die 'Big Five' zijn de Oscars voor de categorieën in Beste Film, Regisseur, Acteur, Actrice en Scenario. In het verleden wisten slechts drie films die vijf Oscars te verzilveren. Hieronder die drie films.

It Happened One Night (1934)

Regie: Frank Capra | Hoofdrollen: Clark Gable, Alan Hale, Walter Connolly, Claudette Colbert, Roscoe Karns, Blanche Friderici, Charles C. Wilson | Koop nu op Dvd



Ellie Andrews, een miljonairsdochter, trouwt tegen de wil in van haar vader. Als Alexander Andrews dit te weten komt, laat hij het huwelijk onmiddellijk ongeldig verklaren en plaatst hij zijn weerspannige dochter onder huisarrest op zijn jacht. Ellie verschalkt haar bewakers echter en slaagt erin te vluchten. Tijdens haar vlucht komt ze op een bus de reporter Peter Warne tegen die in haar een goed verhaal ziet en haar daarom tegen haar achtervolgers beschermt.

One Flew over the Cuckoo's Nest (1975)

Regie: Milos Forman | Hoofdrollen: Danny DeVito, Louise Fletcher, Michael Berryman, Peter Brocco, Dean R. Brooks, Scatman Crothers, Sydney Lassick | Koop nu op Prime Video



De rebelse McMurphy komt tegen zijn wil in een gekkenhuis terecht. Daar botst hij al snel met de autoritaire zuster Ratched die het instituut met ijzeren hand leidt. Wanhopig probeert McMurphy zijn medepatiënten op te zetten tegen de repressie en de dodelijke atmosfeer.

Silence of the Lambs (1991)

Regie: Jonathan Demme | Hoofdrollen: Anthony Hopkins, Jodie Foster, Scott Glenn, Ted Levine, Frankie Faison, Anthony Heald, Brooke Smith, Paul Lazar, Kasi Lemmons, Dan Butler | Kijk nu op Pathé Thuis



FBI-agente Clarice Starling krijgt de opdracht om de gevaarlijke psychopaat en kannibaal dr. Hannibal Lecter over te halen om haar te helpen bij de jacht op seriemoordenaar Buffalo Bill. Lecter wil alleen meewerken als hij zo nu en dan de geestestoestand van Clarice mag onderzoeken. Met behulp van zijn aanwijzingen wordt een bloedstollende klopjacht op de seriemoordenaar gestart.

NieuwsFilm

meest populair