Algemeen

Slechte films zijn eigenlijk gewoon hartstikke goed [column]

door Thijs Witty op 04.04.2007 om 17:58 in Algemeen
[header]Het schiet er de laatste tijd wat bij in, maar eigenlijk ziet mijn ideale zondagavond er als volgt uit: uitgezakt op de bank met een bak chips (die van de Appie, géén popcorn!) om lekker een filmpje kijken.[/header]Het schiet er de laatste tijd wat bij in, maar eigenlijk ziet mijn ideale zondagavond er als volgt uit: uitgezakt op de bank met een bak chips (die van de Appie, géén popcorn!) om lekker een filmpje kijken. De hamvraag: wat stopt ondergetekende in zijn dvd-speler? Geen Ararat, geen Notti di Cabiria en zeker geen Russian Ark. Neen, wat er ingaat – als koek – zijn de verguisde ‘ranzige komedies’, zoals de goddelijke American Pie en Scary Movie. Jawel, een heuse coming out: ik HOU van slechte komedies!

Wat beoefenen filmcritici toch eigenlijk een vreemd beroep: kijken hun leven lang films (‘Het is mijn passie’), gooien er een creabea propedeusejaar van het een of ander tegenaan, om vervolgens via via in de filmjournalistiek te belanden. En dan is het feest: lekker persvoorstellingen kijken als anderen aan het account managen zijn. Vervolgens zijn lezingen over Lynchiaanse dystopiëen en godsgruwelijk slechte acteurs dan de criteria om een film wel of niet aan te prijzen. De conclusie van een schrijfseltje wijst ten slotte met een enigszins belerende vinger naar het kijkerspubliek: gaat dit (niet) zien!
Ik heb me altijd geërgerd aan deze journalistiek van filmrecensenten. Er bestaat een sterk onderscheid tussen goede films en slechte films, maar de criteria voor dit onderscheid zijn naar mijn smaak te vaag.

Maar misschien ben ik te streng. Een beetje filmjournalist kent zijn metier en verdient aanzicht. Hij of zij heeft ook heus wel recht van spreken als hij of zij een film aan- of afraadt. Maar goede smaak lijkt vandaag de dag welhaast een kwestie te zijn van de juiste arthousefilm quoten. Wat is er nou inherent slechter aan American Pie: The Wedding dan pak hem beet The Queen? Van alles natuurlijk, ik ontken het verschil in kwaliteit van beide films niet. Ook talent is een schone zaak en ik vind dat Frears meer kaas heeft gegeten van film als verhalend medium dan Jesse Dylan (wat IMDB wijsheid: deze regisseur is ook verantwoordelijk voor Will Ferrel-film Kicking and Screaming, die tevens in mijn dvd-kast staat). Waar American Pie echter mee vergeleken wordt, is zoals dat wel eens met appels en peren gebeurt, en juist dit is een beetje oneerlijk. Natuurlijk heeft een dergelijke tienerkomedie niet de pretentie om cultureel erfgoed te worden, en daarom moeten recensenten de film ook niet als zodanig recenseren. Kijk, als je niet kan lachen om een poepgrap is dat prima, maar respecteer de ander zijn wansmaak! Ik vind het stiekem geweldig en met mij vele anderen.

Goed, voor de gelukkige die nog niet is gestopt met lezen: alles wat hier boven staat is een onmogelijke smeltkroes van meningen en overtuigingen. Ik val in precies dezelfde kuil als de beschreven journalisten, maar dat doe ik bewust, want alles moet in dienst staan van ‘mijn punt’. Vandaag de dag druipt de postmoderniteit van ons medialandschap af en dat zorgt voor verwarring. Waar voorheen de grens tussen populaire en hoge cultuur nog prettig afgebakend was en wij nog alles geloofden wat er in de krant stond, is nu een angstige onzekerheid voor in de plaats gekomen. Een begrijpelijk reactie van menig recensent is dan om terug te vallen op ‘smakeloos’ en ‘verloedering’. Ik zeg: omarm je onzekerheid! Prijs die eigenlijk veel te slappe film eens aan! Je zult zien dat je er gelukkiger van wordt. Valt mijn eigen belerende toon overigens op?

Terug naar de bank met chips (nog steeds van de Appie en géén popcorn!). Ik geniet van mijn ‘low-culture’-avond. Stiekem fantaseer ik à la Amélie hoeveel andere recensenten in Nederland nu naar een ‘slechte’ film zitten te kijken. Hoe lang zal het duren voordat we van al deze kwaliteitsonzekerheid af zijn? Ik heb gelukkig nog een hele box met National Lampoon-ongein in het verschiet, dus ik vermaak me ondertussen wel.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

zinkstar

Avatar

Lol haha goede column T+) betekent dit nou dat Paul de leeuw's Filmpje zodirekt klassieker word genoemd?

Knox

Avatar

Er is een verschil tussen slechte films en low culture. American Pie zou je een slechte film en tegelijk ook low culture kunnen noemen. Maar een avondje low culture wil niet betekenen een avondje slechte films. Stel dat ik bijvoorbeeld op zondag Terminator 2 erin gooi, dan zou je kunnen zeggen een avondje low culture, maar slecht is het niet. Veel films van het genre American Pie zijn gemaakt om als zoete koek naar binnen te gaan. Persoonlijk kan ik om een aantal van dit soort films nog best lachen maar het wordt met de jaren wel steeds minder. Voorheen kon het me niet laag bij de grond genoeg zijn. Tegenwoordig kan ik sommige van dergelijke komedies echt niet meer verdragen. Het is over het algemeen gewoon zonde van je tijd. Juist omdat het er zo makkelijk ingaat. En omdat er zoveel meer mooiere films zijn. Je hoeft echt niet elke avond een film van Antonioni te kijken maar je moet je zelf wel enigszins blijven uitdagen. Zodoende kom je er vanzelf wel achter waar het bij een American Pie (en helemaal bij de sequels) allemaal aan ontbreekt. En heb je op de lange termijn ook een veel meer voldaan gevoel aan je zondag overgehouden.

Roxxe

Avatar

2 woorden

Epic Movie:N

Feoreunn

Avatar

Goeie column. Het fenomeen 'American Pie' vs. 'The Queen' of zoiets kan ook uitgebreid worden tot andere genres. Actiefilms met Steven Seagal (wat een pleonasme :D) halen praktisch nooit de helft van de punten op IMDB, en toch vind ik ze geweldig (flauwe woordspeling). Termen als 'goed' en 'slecht' zijn uitermate relatief. Filmkenners weten dat over het algemeen films als 'Norbit' en 'Epic Movie' (om het recent te houden) gewoon pure bagger zijn, maar toch slagen ze erin een hoop mensen te entertainen. Mij niet, maar ik ben geen komedie-mens. Ik heb trouwens een hekel aan mensen (snobs dan met name) die voortduren zitten zeiken over totaal onbekende Oost-Europese of Aziatische films (die uiteraard wel goed kunnen zijn) en Hollywood minachtten. Hollywood maakt bakken mooie films, weet je. Voor mij is een film eigenlijk al de helft minder aantrekkelijk als ik geen enkele acteur/actrice ken (wat meestal het geval is bij Oost-Europse en Aziatische films), daarom dat ik de tussen haakjes films ook een beetje mijd, maar toch durf ik er voor openstaan. Weg met snobs, dus :P

Wel na dit onsamenhangend gebrabbel, enige duidelijkheid: Goeie column Smiley face

Trouwens, wat is dat toch altijd met David Lynch? Misschien moet ik er eens iets van bekijken. Op Canvas, de komende weken, maar liefst drie stuks Smiley face

Quido

Avatar

Overigens is een 'filmrecensent' niet meer of minder dan een gewone filmkijker zoals jij en ik. Ze schrijven alleen voor een of ander medium. En daar zitten ook genoeg tussen die de zogenaamde 'slechte' films goed vinden. Voor ieder wat wils.

"... daarom moeten recensenten de film ook niet als zodanig recenseren."

Moet een recensent 'die bepaalde' film dan anders beoordelen dan andere films die hij/zij beoordeelt? Wat mij betreft wordt een filmrecensent te vaak gezien als iemand die iets aparts doet, of een verheven status heeft. Hij doet echt niet meer of minder dan een film kijken en al die films op gelijke wijze beoordelen, namelijk via zijn of haar referentiekader. Van Scary Movie tot Amélie. Van Baywatch: Hawaiian Wedding tot The Queen. Een filmrecensent heeft echt geen regeltjes om een film te 'ontleden'.

bepgreet

Avatar

Ik denk niet dat iemand 'American pie: The wedding' en 'The Queen' "met elkaar vergelijkt". Ik denk dat iedere zichzelf respecterende criticus appels zo veel mogelijk met appels vergelijkt, en niet gaat klagen omdat er in 'M:I-III' minder transcendentaal camerawerk zit dan in Dreyer's 'Ordet'. Ook ik ben van menging dat er in kunstbeschouwing geen feiten bestaan, maar een slechte film verdedigen, alleen omdat je dan niet verder hoeft te kijken dan je neus lang is vind ik een beetje onzin.

WoUtoMatiC

Avatar

Knox "Stel dat ik bijvoorbeeld op zondag Terminator 2 erin gooi, dan zou je kunnen zeggen een avondje low culture, maar slecht is het niet. "

Ho ho. Da's een avond HIGH culture. Dan kijk je naar een van de -zo niet dé- beste actiefilms aller tijden.

En wil je nooit meer T2 en American Pie in een adem noemen? O+

M1r4

Avatar

Valt dit hele verhaal niet gewoon samen te vatten in het meer realistische "Smaken verschillen en over smaak valt niet te twisten."?

Ik zal nooit Scary Movie leuk gaan vinden, maar heb genoten van tot op de grond afgekraakte films zoals Catwoman en Van Helsing.

geertvdheide

Avatar

Het is moeilijk om een film te recenseren. Alles is zo subjectief en relatief, dat het cijfer altijd voor een deel afhangt van de invalshoek van de recencent.

Naar mijn mening is een film pas slecht als het iets probeert te zijn wat het niet is, of als het iets probeert te doen wat niet lukt. Dus als een film pretendeert diepzinnig te zijn, en eigenlijk alleen verwarrend is. Of als een film probeert een actie-film te zijn, maar doodsaai is.

Daarentegen, een film die zichzelf niet al te serieus neemt en gewoon vermakelijk is, kan erg leuk zijn. Juist omdat het niet meer probeert te doen dan oppervlakkig vermaak. Ook al is de artistieke waarde niet noemenswaardig, het doel van de film wordt wel behaald.

Dus kan zowel een Oscar-winnende film, als een popcorn-vermaak-film, als een arthouse-film als goed bestempeld worden. Het hangt af van wat de film probeert te bereiken, en de mate waarin dat lukt.

Er zijn ook gewoon films die echt slecht zijn. Niet low-culture, maar gewoon echt afschuwelijk. In elk opzicht. Dat soort films probeer ik hier niet goed te keuren.

Knox

Avatar

WoUtoMatiC "Ho ho. Da's een avond HIGH culture. Dan kijk je naar een van de -zo niet dé- beste actiefilms aller tijden.

En wil je nooit meer T2 en American Pie in een adem noemen? O+"


Jij begrijpt er weinig van.

-Jelle-

Avatar

Je hebt gelijk dat je een film moet waarderen op twee vlakken. Vermaak en kunst. Dit kan samengaan, of 1 van de twee overheerst totaal. Ik probeer het als recensent ook zo veel mogelijk te doen en niet altijd belerend over te komen(alhoewel dat af en toe ook wel leuk is). Maar ik ben geen twaalf jaar meer en het niveau van veel van die komedies ben ik nu wel ontgroeid. Maar af en toe kan ik stiekem wel genieten van een jaren '90 vechtfilm, nostalgie Smiley face

dragonspirit

Avatar

Quido "
Moet een recensent 'die bepaalde' film dan anders beoordelen dan andere films die hij/zij beoordeelt? Wat mij betreft wordt een filmrecensent te vaak gezien als iemand die iets aparts doet, of een verheven status heeft. Hij doet echt niet meer of minder dan een film kijken en al die films op gelijke wijze beoordelen, namelijk via zijn of haar referentiekader. Van Scary Movie tot Amélie. Van Baywatch: Hawaiian Wedding tot The Queen. Een filmrecensent heeft echt geen regeltjes om een film te 'ontleden'."


Natuurlijk wel. Een recensie is ten eerste subjectief, maar ten tweede natuurlijk toegespitst op het genre waarin deze zich bevindt en de toon die getracht wordt neer te zetten.

Dus maak je als filmmaker een film ala Click, dan verdien je toch wel het begrip dat de recensent doorheeft, dat je niet een hoogstandje op cinematografisch gebied aan het maken bent, maar dat je je richt op de kijkers die in zijn voor een hele andere vorm van entertainment. Pretentieloos vermaak.

Uiteraard kan een recensent dan nog zijn mening laten doorschemeren dat deze film in zijn/haar ogen totaal de plank misslaat of iets dergelijks. Dat is het recht van de recensent, er bestaat tenslotte ook zoiets als vrijheid van meningsuiting.

De recensent kan echter ook besluiten met een simpel zinnetje als "Ben je op zoek naar pretentieloos vermaak, en daar is niets mis mee, dan is deze film absoluut wat voor jou, zoek je daarentegen een film met een goed uitgewerkt verhaal en cinematografische hoogstanden, kijk dan even verder."

Tenzij de film natuurlijk gewoon ECHT bagger is, het gebeurd.. :P

tukkerstein

Avatar

Roxxe "2 woorden

Epic Movie:N"


Hoewel ik dergelijke films soms wel grappig vind, is Epic Movie meteen de grote uitzondering.

En wie durft er te zeggen dat Terminator 2 low culture is???

Keyser Söze

Avatar

Als ik met vrienden een film ga kijken met pilsje en chips erbij dan gooi ik ook eerder Beerfest erin dan the Queen. Simpelweg omdat The Queen gaat vervelen als je zat bent desondanks dat het een goede film is.
Ook al vind je sommige films beter, de films die je altijd 'zo even'op zet zijn altijd de slechte kutfilms, omdat ze gewoon geweldig blijven.
American Ninja ofzo :E

eddie1971

Avatar

Over smaak valt absoluut niet te twisten om maar een veel genoemde uitspraak erbij te halen.

wat de 1 een meesterijk film vind kan voor de ander een bagger film zijn.

eddie1971

Avatar

Keyser Söze "de films die je altijd 'zo even'op zet zijn altijd de slechte kutfilms, omdat ze gewoon geweldig blijven.
American Ninja ofzo :E"


hahaha gaat toch geen tijd verspillen aan american Ninja LOL

das geen kut fiulm, dat is gewoon geen film, je gaat toch geen film opzetten die je kut vind.

Keyser Söze

Avatar

eddie1971 "hahaha gaat toch geen tijd verspillen aan american Ninja LOL

das geen kut fiulm, dat is gewoon geen film, je gaat toch geen film opzetten die je kut vind."

Daar gaat het nou juist om, als je met vrienden bent en 'even' een filmpje wil kijken of alleen een paar scene's dan zet eerder een film op die kut is dan bijvoorbeeld La Meglio Gioventù, dan zet ik liever Return of the Killer Tomatoes! op :E

NieuwsFilm

meest populair