'Dune' en 'Power of the Dog' domineren bij Oscarnominaties

Ook Belfast doet het verrassend goed.

Niels van Arkel 8 februari 2022 16:01 in Algemeen
Voor de aanstaande Academy Awards heeft The Power of the Dog de meeste nominaties gekregen. De film werd twaalf keer genomineerd, waarvan twee keer in de categorie beste mannelijke bijrol. Dune doet het met tien nominaties ook uitstekend.

Belfast
De Kenneth Branagh-film Belfast doet het met zeven nominaties verrassend goed en bij de voorspellingen vaak getipt als favoriet voor de hoofdprijs. Steven Spielbergs West Side Story kreeg eveneens zeven nominaties.

CODA en Don't Look Up moeten het doen met minder, alhoewel ze beide genomineerd zijn voor beste film. CODA ontvangt drie nominaties, Don't Look Up vier.

Snubs
We moeten het ook hebben over de opvallende afwezigen dit jaar. Zo heeft Denis Villeneuve de lijst van de vijf genomineerde regisseurs niet gehaald. In de categorie vrouwelijke hoofdrol zijn Lady Gaga (House of Gucci) en Alana Haim (Licorice Pizza) de grote afwezigen. Belfast[i]-actrice Caitríona Balfe ontbreekt in de categorie beste vrouwelijke bijrol, terwijl haar medespeler Judi Dench daar wel in opduikt. Verder kan ook Jared Leto genoemd worden, al zorgde zijn rol in [i]House of Gucci wel voor een Razzienominatie.

Tot slot nog een aantal verrassingen. De meest genoemde is natuurlijk Spencer-actrice Kristen Stewart, die voor bijna alle grote prijzen werd gepasseerd. In dezelfde categorie is Penelope Cruz een opvallende aanwezige. Verder zijn de nominaties voor Jesse Plemons en J.K. Simmons voor beste mannelijke bijrol zijn het benoemen waard, evenals Jessie Buckley's nominatie voor haar bijrol in The Lost Daughter.

Bekijk de volledige lijst met nominaties voor de Academy Awards 2022.

NieuwsFilm