Algemeen

'Europese cinema stagneert'

door FilmTotaal op 02.05.2003 om 14:09 in Algemeen
Het aantal bioscoopbezoekers in de Europese Unie stagneert. De filmliefhebbers kochten vorig jaar met zijn allen 933 miljoen kaartjes. Dat is een stijging van slechts 1 procent in vergelijking met 2001.

Dat blijkt uit een publicatie van het Oberservatoire européen de l'audiovisuel in Parijs. Er zijn te weinig echte trekkers, denken de 'observateurs' in de Franse hoofdstad. Ze hebben de cijfers gepubliceerd voorafgaand aan het filmfestival van Cannes, dat over twee weken begint.

In Europa werden vorig jaar 625 film geproduceerd, slechts drie minder dan het jaar daarvoor. Toch gaat het Europese marktdeel in de filmbranche van de Unie omlaag (van 31 naar 27 procent) en het Amerikaanse omhoog (van 65,4 procent naar 71,2 procent). Het Observatoire telt overigens Harry Potter mee als Amerikaanse film, ondanks het Britse idee en de Britse bezetting maar dankzij de Amerikaanse producent en regisseur.

De Europese films weten in hun eigen land over het algemeen leuk voor de dag te komen, maar vinden het moeilijk om de grenzen te overschrijden, stellen de waarnemers verder vast. De Amerikaanse film heeft daar in het geheel geen moeite mee en bezette daardoor vorig jaar de eerste acht plaatsen van de 'box office', de lijst van bestlopende films. Kampioen was Harry Potter. De eerste Europese film is de Franse Asterix-film.

De Nederlandse bioscopen verkochten vorig jaar 24 miljoen kaartjes, zo werd eerder dit jaar bekend.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair