'The Lego Movie' regisseurs vinden dat animatiefilms meer respect en waardering verdienen

'The Lego Movie' regisseurs vinden dat animatiefilms meer respect en waardering verdienen

Het regisseursduo achter The Lego Movie, The Mitchells vs. the Machines, en Spider-Man: Into the Spider-Verse willen meer respect voor animatiefilms.

The Lego Movie-regisseurs Phil Lord en Chris Miller waren niet blij met de presentatie van de Oscar nominaties voor beste animatiefilm. De presentators van deze prijs noemden animatiefilms een plezier voor kinderen om te kijken, maar een taak voor ouders om doorheen te komen.

Deze opmerkingen hebben veel los gebracht bij animators, filmmakers en liefhebbers van het medium. Ook Phil Lord en Chris Miller waren genomineerd bij vorige editie van de Academy Awards.

Animatiefilms
Phil Lord en Chris Miller waren genomineerd voor beste animatiefilm met hun nieuwste geproduceerde film The Mitchells vs. The Machines. Ze hebben zich nu via Variety uitgesproken over de kleinerende houding tegenover de industrie van animatiefilms.

Dit is wat ze onder andere te zeggen hadden: "De vijf genomineerden voor de Academy Award voor beste animatiefilm afschilderen als een bedrijfsproduct voor kinderen dat ouders met tegenzin moeten ondergaan, kan worden afgedaan als gewoon onzorgvuldig. Maar voor degenen onder ons die hun leven hebben gewijd aan het maken van animatiefilms, is die onzorgvuldigheid routine geworden."

#NewDeal4Animation
De twee regisseurs gaven ook aandacht aan de doorlopende #NewDeal4Animation beweging die zich verspreid over de filmindustrie. Op deze manier wil het filmmakers duo iedereen er aan laten herinneren dat animators vanuit huis door bleven werken, toen de studio's werden gesloten tijdens de start van de pandemie.

Dit is wat ze precies heirover zeiden: "We onderhandelen momenteel met de Alliance of Motion Picture and Television Producers om studio's zover te krijgen dat ze animatie medewerkers eerlijk betalen, zeker als animatie zo'n groot en belangrijk deel van hun bedrijfsresultaat uitmaakt. (Zoek op #NewDeal4Animation voor meer informatie!) Tijdens de pandemie, toen veel fysieke productie werd stilgelegd, begonnen animatoren onmiddellijk vanuit huis te werken. Deze films hielden ons bedrijf overeind."

Streaming
Lord en Miller bespraken ook hoe het animatiemedium succesvol en in ontwikkeling bleef tijdens de pandemie. Omroepen mogen dan gezegd hebben dat de genomineerde animatiefilms niet werden bekeken, maar de cijfers laten toch echt zien dat drie van de tien meest gestreamde films uit 2021 animatiefilms waren.

Dit waren namelijk Luca, Raya and the Last Dragon, en The Mitchells vs. the Machines. De regisseurs zien daarom liever een filmmaker, die animatiefilms waardeert, de prijs presenteren.

Filmmakers
Zo benoemde Lord en Miller dat ze graag Guillermo del Toro, Bong Joon Ho, of Mahershala Ali de prijs hadden zien presenteren. Ook benoemde het filmmakers duo de prestaties van animatiefilms.

Daarbij benoemde ze ook de eerste lange animatiefilm die genomineerd werd voor beste speelfilm. Dit is wat ze precies zeiden: "In 2023 kunnen we de 31e verjaardag vieren van de historische nominatie voor Beste Film van "Belle en het Beest". Die nominatie veroorzaakte zoveel ophef dat sommigen zich zorgen maakten dat elk jaar een animatiefilm de beste film zou winnen, een gevoel dat deels leidde tot de instelling van de prijs voor de beste animatiefilm, zowel om de bijdragen van animatie aan de huidige film te erkennen, als, voor sommigen, om te voorkomen dat animatiefilms de "echte" prijs zouden winnen. Vroeger werden we tenminste serieus genomen. Niemand is er zeker op uit om animatiefilms te kleineren, maar het wordt hoog tijd dat we ze gaan verheffen."

NieuwsFilm

meest populair