Disney+ is waar MCU's Fase 4 echt schittert!

De series brengen je dieper in de verhalen.

Zoe van Leeuwen 26 mei 2022 13:55 in Algemeen
In de aflevering "The Making of What If...?" van de Marvel Studios: Assembled docuserie, geeft Marvel Studios hoofd Kevin Feige een moment van inzicht over Phase 4 van het Marvel Cinematic Universe. Door te vertellen over hoe de studio veel plannen had voor verschillende films na Avengers: Endgame, zegt hij: "maar het was Disney+ dat ons echt in staat stelde om onze mouwen op te stropen en dingen te doen die we nog niet eerder hadden gedaan."

Nu, meer dan een jaar later zijn er bijna een dozijn projecten in fase 4, waaronder zes Disney+ series: WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, Loki, What If...?, Hawkeye, en Moon Knight. Ze hebben licht geworpen op personages die fans al kenden, nieuwe helden en schurken geïntroduceerd, en alternatieve versies van de MCU getoond. En door dit allemaal te doen, zijn ze erin geslaagd om de franchise naar plaatsen te brengen waar de films niet geweest zijn.
Karakterstudies
De personages zelf profiteren het meest van het miniserie-formaat. De films hebben gewoon niet de tijd om het publiek elk van de helden op een zinvolle manier te laten leren kennen, en dat is waar Disney+ om de hoek komt kijken.

De mogelijkheid om meer tijd door te brengen met de hoofdrolspelers en zelfs bij personages dan in een film geeft hen de ruimte om te ademen, en het publiek meer kans om zich met hen te verbinden. Terwijl dit een geweldige manier was om personages die in de films verschenen dieper te verkennen, heeft bijvoorbeeld Moonknight ook bewezen dat het een goede manier is om een origin story af te leveren.
Veel fans hebben het thema van het onderzoeken van trauma's in Marvel's Disney+ series opgemerkt. Er is meestal ten minste één aflevering met dit als hoofdfocus. Dit, misschien boven alles, is wat dingen als WandaVision's verkenning van verdriet en Loki's thema's van zelfacceptatie en vrije wil mogelijk heeft gemaakt.

In veel van de MCU-films wordt ons voortdurend verteld hoe hecht bepaalde personages zijn, maar we krijgen die relaties niet zo vaak te zien. De "familiedynamiek" van de Avengers wordt vaak besproken in hun films, maar slechts een paar individuele relaties tussen de leden van het team lijken volledig uitgewerkt en klinken waar. Disney + biedt veel meer ademruimte voor personages om die team dynamiek te ontwikkelen.
Hoewel de MCU Disney+ shows een eigen formule beginnen te ontwikkelen, als geheel, maken ze zeker meer een statement dan veel van het grote scherm aanbod van Phase 4 tot nu toe. De MCU werd geïnspireerd door het televisieformaat, en nu produceert het daadwerkelijk televisie die misschien wel het post-Infinity Saga tijdperk van de franchise zal gaan bepalen.

NieuwsFilm