Nieuwe Disney-film om bedenkelijke reden niet overal welkom

Nieuwe Disney-film om bedenkelijke reden niet overal welkom

Lightyear wordt geweerd in enkele landen in het Midden-Oosten.

De animatiefilm Lightyear van Pixar zal niet te zien zijn in de landen als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit. De bedenkelijke reden waarom is ondertussen al te raden.

In de animatiefilm is volgens Variety een kus te zien tussen twee personen van hetzelfde geslacht. En dat is zoals bekend verboden in menig land in het Midden-Oosten.

De scène laat een nieuw lesbisch personage genaamd Alisha zien. Ze is ruimtewachter en haar partner en zij stichten een gezin en begroeten elkaar met een kus op de lippen.

Eerder nog verwijderd door Disney
Opvallend is dat de kus oorspronkelijk door Disney uit de film werd geknipt. De scène werd hersteld toen Pixar-medewerkers zich uitspraken tegen Disney in een open brief, verkregen door Variety.

In de brief onthulden ze dat Disney bezuinigingen had geëist en "openlijk homoseksuele genegenheid" censureerde. De brief was ook een protest tegen de manier waarop Disney-CEO Bob Chapek omging met "Don't Say Gay" in Florida.

Ook andere West-Aziatische gebieden zouden volgens Variety de film niet gaan vertonen. Het is ondertussen de zoveelste keer dat films om dergelijke redenen worden geweigerd in deze landen. Lightyear verschijnt op 15 juni in de Nederlandse bioscopen.



NieuwsFilm

meest populair