Canon van de Nederlandse film

Het Nederlands Film Festival presenteert tijdens zijn 27e editie de Canon van de Nederlandse Film. Deze Canon bestaat uit een lijst van Nederlandse films die van grote betekenis zijn voor de Nederlandse filmcultuur en die de veelzijdigheid van de Nederlands film weerspiegelen.

Tevens stelt de commissie een lijst op van belangrijke momenten en gebeurtenissen in de Nederlandse filmgeschiedenis. Vooral deze lijst biedt een leidraad voor de Nederlandse filmgeschiedenis voor filmliefhebbers en voor het onderwijs.

De Canon van de Nederlandse Film is in opdracht van het Nederlands Film Festival samengesteld door een commissie onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven. De commissie bestaat tevens uit Rommy Albers (onderzoeker Filmmuseum), Karel Dibbets (mediahistoricus Universiteit van Amsterdam), Jan Pieter Ekker (filmjournalist de Volkskrant), Bert Hogenkamp (bijzonder hoogleraar Universiteit Utrecht, mediahistoricus Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid), Sonja de Leeuw (hoogleraar Film- en Televisiewetenschap Universiteit Utrecht), Alex de Ronde (directeur Het Ketelhuis) en Herman de Wit (hoofd programma Nederlands Film Festival).

De commissie maakt tijdens het Nederlands Film Festival de Canon van de Nederlandse Film bekend met een publicatie en een dvd-box met de gekozen films. Tevens worden de films op het festival vertoond. Na afloop van het festival is er een tour van de Canon-films langs verschillende filmtheaters.

Het Nederlands Film Festival is van 26 september tot en met 6 oktober.



NieuwsFilm

meest populair