'Bullet Train' met Brad Pitt ligt onder vuur vanwege 'whitewashing'

De schrijver van het boek en filmstudio Fox zijn inmiddels met een statement naar buiten gekomen.

Jeffrey Kouters 29 juli 2022 08:01 in Algemeen
De actiefilm Bullet Train van David Leitch (Deadpool 2) - over een groep huurmoordenaars die vast komt te zitten op een hogesnelheidstrein van Tokio naar Kioto - ligt onder vuur. De makers worden onder meer beschuldigd van 'whitewashing'.

De meeste sterren in de film zijn echter van westerse afkomst. Deze casting heeft online tot ophef geleid. Sommigen menen dat de makers zich schuldig hebben gemaakt aan 'whitewashing'.

De kritiek komt onder meer van Amerikanen met een Aziatische achtergrond. Er wordt onder meer beargumenteerd dat het overduidelijk is dat het oorspronkelijk verhaal zich in Japan afspeelt mét Japanse personages.

Reactie auteur
Volgens de schrijver van het boek, Kōtarō Isaka, is de kritiek onterecht. Hij meent dat de etniciteit van zijn personages niet vaststaat. Zelfs de setting van het verhaal, Japan, acht hij niet bepalend.

"De moordenaars in mijn verhaal zijn geen echte mensen, misschien zelfs geen Japanners", zegt hij in een interview met The New York Times wanneer hem naar de kritiek gevraagd wordt.

Diverse cast
De filmversie, die wordt geproduceerd door Sony, heeft een diverse cast met sterren van verschillende achtergronden. Onder meer Brad Pitt, Brian Tyree Henry en Karen Fukuhara hebben een rol in de film.

Sanford Panitch, de baas van Sony Pictures, meent Isaka zijn opvattingen over de casting van tevoren met de makers heeft gedeeld.

"Na zijn zegen voelde het goed om zowel de Japanse ziel van zijn verhaal te eren als grote namen aan te trekken om de film ook te laten slagen op een wereldwijde schaal".

NieuwsFilm