Wat zijn de Undying Lands in 'Lord of the Rings' nou eigenlijk? (En nee, het is niet wat je denkt)

Wat zijn de Undying Lands in 'Lord of the Rings' nou eigenlijk? (En nee, het is niet wat je denkt)

Nee, niet wat je denkt.

Tolkien bouwde met Lord of the Rings een uitgebreide mythologie. Maar wat lang niet iedereen helemaal weet, is wat nou de Undying Lands zijn. In dit artikel vertellen we je daar alles over.

Belangrijk is om eerst uit te leggen wie de Valar zijn, daarna komen we toe aan de Undying Lands en wat dat zijn.

De Valar
De schepping van Midden Aarde vond plaats door Eru Illúvatar. Hij maakte eerst engelachtige wezens, de Ainur, die hem hielpen de Aarde te scheppen door muziek. Hun zang schiep de wereld, al kon Illúvatar als enige leven maken uit niets.

De Ainur mochten zelf kiezen of ze bij Eru wilden blijven of naar Eä (The World and All There Is) wilden gaan. Veertien besloten te gaan en heetten daarna de Valar. Zij kregen hulp van de Maiar (je kent een handvol van hen, waaronder Gandalf, Saruman en Sauron).

De Valar woonden eerst op het eiland Almaren, maar verhuisden later naar het continent Aman. Daar richtten ze Valinor op, dat later als de Undying Lands bekend kwam te staan. Daar bleven ze, zich zelden mengend in de gebeurtenissen van de wereld.

Toen de Valar moesten verhuizen naar Valinor, was dat omdat hun land verwoest werd door de machtige Ainur genaamd Melkor (de versie van de duivel van Tolkien). Eenmaal in Valinor, richtten ze bergen op en maakten ze twee bomen die voor licht konden zorgen in hun land. Midden-Aarde was intussen in duisternis gehuld.

De Valar hoorden op een zeker moment over het bestaan van de elfen, die in Midden-Aarde tot leven waren gekomen. De Valar besloten de elfen naar hun eiland te halen, buiten het bereik van Melkor. Dat leidde allemaal tot oorlog, waarbij vele elfen verhuisden naar Valinor.

Daarmee kan je dus al concluderen dat de Undying Lands eigenlijk vooral de plek waren waar de godachtige wezens van Tolkien leefden en de elfen als gasten bij hen mochten leven. De Hobbits Bilbo en Frodo mochten ook gaan, omdat zij Ring Bearers waren. Wat je wellicht niet weet, is dat ook Sam tegen het einde van zijn leven ging.

Ook Legolas en Gimli reisden naar de Undying Lands, waarbij Gimli de eerste dwerg was die de Undying Lands betrad. De naam is wat bedrieglijk, want stervelingen zullen niet eeuwig leven, ook niet in de Undying Lands. Hobbits en Gimli komen er uiteindelijk om het leven, maar kunnen wel genezen van de trauma's van Midden-Aarde en de rest van hun dagen in vrede doorbrengen.

NieuwsFilm

meest populair