De Academy biedt verontschuldigingen aan voor gigantisch Oscarschandaal

Na bijna een halve eeuw probeert de president het alsnog goed te maken.

Wouter Drummen 16 augustus 2022 22:30 in Algemeen
Marlon Brando zette een van de meest iconische rollen neer in de wereldberoemde The Godfather-franchise. Niet zo heel gek dus, dat hij hiervoor een Oscar won. Hij ging het gouden beeldje echter niet zelf ophalen, maar liet dit over aan de destijds 26-jarige Sacheen Littlefeather. Toch verliep dit iets anders dan verwacht.

Littlefeather, zelf een actrice maar ook een activiste voor de burgerrechten van de Inheemse Amerikanen, ging in traditionele indianenkledij naar de ceremonie om de prijs in zijn naam te weigeren. Dit leverde haar niet alleen boegeroep en verwijten op maar zelfs bedreigingen. Nu, bijna 50 jaar later, biedt de organisatie achter de Oscars daar haar verontschuldigingen voor aan.

Brief
Niemand minder dan de president van de Academy stuurde Littlefeather een brief, waar o.a. het volgende in staat: "De misbruik die je toen hebt ondergaan was niet gerechtvaardigd. Het valt dan ook niet goed te praten".

"De emotionele beproeving en de schade die dit aan je carrière heeft toegericht kunnen we onmogelijk goedmaken. Je moed is te lang onderbelicht gebleven. Daarom bieden we je onze oprechte verontschuldigingen en grote erkentelijkheid aan".

Reactie
Destijds was bijvoorbeeld onder meer het Hollywood-icoon John Wayne razend. Hij moest zelfs tijdens Littlefeathers speech bedwongen worden, anders was hij het podium opgestormd.

Littlefeather, vandaag de dag 75, heeft na de brief van zich laten horen. Zo zei ze dat ze de verontschuldigingen, zo veel jaar later, niet meer had verwacht, maar dat ze er wel heel blij mee is. Bekijk haar Oscarmoment hieronder nog eens terug.NieuwsFilm