Zwarte Piet moet volledig uit succesfilm 'Het paard van Sinterklaas'

De film zal niet meer te zien zijn totdat hij aangepast wordt.

In de tweede helft van de 20e eeuw kwam de discussie op gang of de knecht van Sinterklaas, Zwarte Piet, een racistische bijklank zou hebben. Zowel de huidskleur als de sociale positie van Zwarte Piet vormden hiervoor de aanleiding. Nu blijkt het dat ook films waarin Zwarte Piet voorkomt aangepast gaan worden.

De makers van Het Paard van Sinterklaas, een van de succesvolste Nederlandse familiefilms van de afgelopen 20 jaar, zijn namelijk nu op zoek naar sponsors om de zwarte pieten volledig uit de film te kunnen monteren/knippen.

Niet meer
Vorige maand liet producent Burny Bos zelfs weten dat de film niet langer vertoond zal worden, zolang er nog zwarte pieten in voorkomen. Bos zei toen nog het volgende: "We hebben al onderzocht of het mogelijk is om de zwarte pieten digitaal te vervangen voor roetveegpieten, maar dat kost heel veel geld. Dat kunnen we nooit meer terugverdienen".

Joanna Oldenbeuving, de directeur van de Amsterdamse jeugdtheaterschool, zegt nu dat gebrek aan geld geen reden mag zijn om de film voor altijd in de kast te zetten en niet meer te vertonen: "Als er technisch een oplossing is dan vind ik dat je die weg ook moet onderzoeken, eventueel via een crowdfundingactie".

Oplossing
Bos vindt dit een goede oplossing: "Het Filmfonds zou een logische financierder zijn van een hermontage, want die financierde indertijd ook grotendeels onze film. Maar denk ook aan filmmuseum Eye, dat een fonds heeft voor het restaureren van films. De distributeur van onze film ziet het plan in elk geval zitten, die wil de remake volgend jaar met sinterklaas wel uitbrengen".

Het NPO laat de film al enkele jaren niet meer zien, namelijk sinds 2019. Toen maakte het NPO-beleid duidelijk dat ze niet langer programma's met zwart geschminkte pieten zouden maken of uitzenden. Een woordvoerder zei destijds: "Het is een rigoureus besluit, maar het enige juiste besluit".

NieuwsFilm

meest populair