Slecht nieuws voor de bioscoopgangers: kaartjes worden snel flink duurder

Slecht nieuws voor de bioscoopgangers: kaartjes worden snel flink duurder

Vanwege de hoge energiekosten zullen liefhebbers meer moeten gaan betalen...

De bioscopen hebben het de laatste jaren niet bepaald makkelijk gehad. Vanwege de corona-pandemie moesten ze allemaal voor lange tijd sluiten. Nu is er weer het volgende probleem, namelijk de hoge energierekeningen. Hierdoor zijn de prijzen al flink de lucht in gegaan en het wordt waarschijnlijk nog duurder...

Ondanks het feit dat bioscopen eerder zeiden dat de kosten niet omhoog zouden gaan, zien zij geen andere uitweg meer vanwege de energiekosten die alsmaar blijven stijgen. Het kabinet heeft ook nog niks gezegd over een eventueel financiële steun, iets dat ook niet bepaald meehelpt.

Nood
Het is geen geheim dat de nodige bioscopen en filmtheaters hoge energierekeningen hebben, vanwege o.a. de energieslurpende projectoren. Bovendien zijn ze vaak gevestigd in oude panden, die slecht geïsoleerd zijn. Daar hoort o.a. de Amsterdamse Rialto bij.

Het hoofd van de bedrijfsvoering, Jennie Zijlmans, zei het volgende: "Ons pand in de wijk 'De Pijp' is 100 jaar oud. We zijn daarom op dit moment bezig met het vervangen van de laatste ramen door dubbelglas. Naast het verduurzamen van het pand, proberen we erachter te komen hoe we op andere manieren zo veel mogelijk kunnen bezuinigen. Daarom moeten wij nu ook de reguliere ticketprijzen verhogen, maar die prijsverhoging telt niet voor studenten".

Geen uitzondering
Het Lumière Cinema in Maastricht heeft dit ook al gedaan. Zo zegt de directeur, Nico Haenen: "Ticketprijzen verhogen vinden we lastig, dus we zijn dat niet zomaar binnenkort weer van plan. We sprokkelen alle kostenposten bij elkaar om te bekijken waar we nog op kunnen bezuinigen".

Ook bioscoop KINO in Rotterdam is bezig met de verduurzamen en zo kunnen nog wel de nodige andere zalen en plaatsen genoemd worden. Het is dus duidelijk dat veel filmtheaters puzzelen met hun kosten en hoewel ze voorlopig nog geen voorstellingen hoeven te schrappen, zou dit in de nabij toekomst wel misschien moeten gebeuren.

Oplossing
Gulian Nolthenius, directeur van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF), liet zich over de situatie uit: "Bioscopen en filmtheaters zullen er alles aan doen om eventuele verhogingen beperkt te houden om ervoor te zorgen dat het bezoek een van de goedkoopste uitjes blijft"

"We doen wat we kunnen, maar zoveel opties hebben wij niet..." benadrukt Nijdam van Forum Groningen. "Voor een oplossing voor de hoge energiekosten kijken wij naar de overheid. Die moet bijspringen". Zolang dat niet gebeurt is de kans groot dat de bioscoopganger dadelijk nóg meer moet gaan betalen...

NieuwsFilm

meest populair