Deel 1: deze blockbusters hebben de meest uiteenlopende cijfers op Rotten Tomatoes

Van 'Star Wars: The Last Jedi' tot 'Sausage Party'.

Recentelijk kwam er een bericht langs op FilmTotaal over de nieuwe film Spirited van Ryan Reynolds. Deze werd door filmcritici op Rotten Tomatoes maar lauwtjes onthaald (69%) maar de 'gewone bioscoopgangers' zijn er helemaal weg van en geven de kerstfilm een perfecte 100%! Het komt wel vaker voor dat de scores behoorlijk verschillen.

Sommige mensen vinden Rotten Tomatoes dé filmwebsite die je moet bezoeken om erachter te komen of een film de moeite waard is of niet. Anderen vinden juist dat de website teveel invloed heeft gekregen. Gelukkig liggen de cijfers normaalgesproken behoorlijk dicht bij elkaar, maar er zijn uitzonderingen. Deze worden hieronder geanalyseerd.

Star Wars: The Last Jedi (49% verschil)
Niet iedereen is een even grote fan van de laatste Star Wars-trilogie, maar filmcritici vonden het tweede deel, The Last Jedi, wel geweldig. Zij geven de blockbuster dan ook een prachtige 91%, maar na meer dan 100.000 stemmen staat het publiekscijfer op een lamentabele 42%. Een gigantisch verschil dus.

Dit komt waarschijnlijk vanwege het feit dat filmcritici het wel konden appreciëren dat regisseur Rian Johnson iets nieuws probeerde, iets waar zijn voorganger J.J. Abrams met The Force Awakens minder succesvol in was. Veel Star Wars-fans vonden The Last Jedi echter niet erg respectvol omgaan met de nodige iconische personages. De film was hoe dan ook wel een grote box-office hit.



Venom (51% verschil)
Bij Venom is het precies het omgekeerde. Deze blockbuster, met de geliefde Spider-Man schurk, zit vol met 'fan-service' details en cameo's, iets waar menig filmfanaat wel van kan genieten. Zij geven de film dan ook een mooie 81%. Filmcritici zijn echter een stuk strenger, en geven de film een behoorlijke rotten 30%.

Hoewel de nodige recensenten milder zijn geworden over superheldenfilms, blijft er een groot debat bestaan of deze blockbusters nu wel echt de moeite waard zijn (Martin Scorsese is hier voor een groot deel verantwoordelijk voor). Filmcritici hebben echter wel een limiet en zo te zien vinden zij Venom een rommeltje.



Sausage Party (32% verschil)
Seth Rogens Sausage Party werd warm onthaald door filmcritici, maar bioscoopgangers vonden er maar weinig aan. De 'Tomatometer' staat voor deze animatiefilm namelijk op 82%, terwijl de 'audience score' nog maar nét een voldoende is met 50%.

Filmcritici stellen de keiharde en grove humor van deze film uit 2016 wel op prijs, maar het 'normale publiek' was teleurgesteld. Het is ook niet zomaar een doorsnee Rogen-film zoals verondersteld werd. Bovendien, als je deze film met je kinderen gaat kijken dan kan je wel verwachten dat er heel wat boze ouders zullen zijn...



NieuwsFilm

meest populair