Regisseur 'Blonde' weet waarom de Netflix-film kritiek krijgt en hij heeft een punt

Regisseur 'Blonde' weet waarom de Netflix-film kritiek krijgt en hij heeft een punt

Andrew Dominik vertelt meer over zijn artistieke visie voor 'Blonde'

Blonde, met in de hoofdrol Ana de Armas als Hollywoodicoon Marilyn Monroe, kon eerder dit jaar rekenen op de nodige kritiek toen de wel-niet-wel-niet-biopic op Netflix verscheen. Regisseur Andrew Dominik kan niet zoveel met die klachten. Dat zegt hij in een interview met The Hollywood Reporter.

In Blonde wordt het tragische levensverhaal van Norma Jeane, ofwel filmster Marilyn Monroe, verteld. Kenners zullen weten dat Monroe eigenlijk Norma Jean heet (dus zonder die extra e). Die hebben de makers overgenomen uit het gelijknamige boek van Joyce Carol Oates, waar de film op is gebaseerd.

Rond zijn release, was er nogal wat kritiek op de film. Volgens sommigen is Blonde een sensationele weergave van de pijn van een vrouw die veel heeft moeten doorstaan. Deze critici menen dat het icoon Marilyn Monroe wordt 'uitgebuit' voor slappe commerciële doeleinden.

Reactie
De maker van de film, Andrew Dominik, kan zich niet vinden in deze kritiek. Hij heeft nu voor het eerst uitgebreid gereageerd op alle klachten.

"We leven in een tijdperk waarin het belangrijk is om vrouwen als krachtig neer te zetten en veel mensen willen Marilyn Monroe heruitvinden als krachtige vrouw. Dat is wat men wil zien en als je ze dat niet laat zien, worden ze boos", begint hij.



De Australische regisseur vindt het onzin dat hij wordt beschuldigd van 'uitbuiting'. "Marilyn is helaas al heel lang niet meer onder ons. Deze film maakt dus geen enkel verschil. Ik snap die kritiek dan ook niet".

Dominik denkt dat mensen met name bedoelen dat de film hun sprookjesachtige herinneren aan het Hollywoodicoon heeft aangetast.

"Dat is terecht, want dat is nou juist het hele punt van de film. Ik heb geprobeerd op het iconische aspect van haar leven binnenstebuiten te keren", reageert hij.

Prikkelende film
Dominik zegt verder wel blij te zijn dat zijn film tot zoveel woedende reacties heeft geleid. De regisseur zegt dat ook dat precies de bedoeling was.

"Ik ben opgegroeid in een tijd waar filmmakers het als hun plicht zagen om het publiek te beledigen en om de kijker een spiegel voor te houden", zegt hij.

Volgens Dominik komt de kritiek voornamelijk uit Amerika en is dat publiek veel conservatiever. "Ze willen daar alleen simpele verhaaltjes voor het slapen gaan, maar die vertel ik niet".



NieuwsFilm

meest populair