Hoe kon 'Avatar' in 2009 zo'n enorme kaskraker worden?

Hoe kon 'Avatar' in 2009 zo'n enorme kaskraker worden?

Zal het tweede deel nét zo succesvol zijn?

Avatar is de financieel meest succesvolle films ooit. Met het vervolg dat bijna in de bioscoop verschijnt, is het de hoogste tijd om te kijken naar de geschiedenis van Avatar. Hoe kon de film uit 2009 zo'n kaskraker worden?

De ontwikkeling van Avatar begon al in 1994. Door het ontbreken van de juiste technologie was de film in 2009 pas klaar voor het witte doek.

Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want de film van regisseur James Cameron was tot de release van Avengers: Endgame de meest financieel succesvolle film ooit.

Waar heeft Avatar het succes aan te danken?
Buiten het feit dat er jaren aan ontwikkeling in deze film ging, zit Avatar ook vol nieuwe, baanbrekende technieken.

Zo creëerde Cameron en zijn team een geheel nieuwe vorm van het zogenoemde 'motion capture'; de manier waarop bewegingen van de cast wordt overgezet naar animatie, volledig gegenereerd door een computer.

3D heel belangrijk!
Ook maakte Avatar 3D weer helemaal mainstream. De manier van het kijken naar films op deze manier bestond al jaren, maar de populariteit nam met de jaren af. Avatar zette 3D én IMAX weer terug op de kaart en deze filmbeleving werd al snel weer een hit onder filmkijkers.


Avatar: The Way of Water
De eerste reacties op het tweede deel beloven weer een megasucces voor Avatar. Ook is er aan baanbrekende visuele effecten ook in Avatar: The Way of Water geen gebrek.

Zo wordt op Twitter geschreven dat ook dit deel "een meesterwerk" is, vol met "technische tovenarij".



NieuwsFilm

meest populair