Icoon Angelo Badalamenti is niet meer

Icoon Angelo Badalamenti is niet meer

Iconische componist van Blue Velvet en Twin Peaks sterft op zijn 85ste.

Angelo Badalamenti, de componist die vooral bekend is voor zijn werk met David Lynch en de beklijvende muziek schreef voor onder andereBlue Velvet, Twin Peaks en Mulholland Drive is overleden.

Badalamenti werd 85 en stierf deze zondag aan een natuurlijke dood in zijn huis in Lincoln Park, New Jersey waar hij omringd werd door zijn familie.


Muzikale kameleon
Badalamenti was wel een klassiek geschoolde componist, maar hij was van alle markten thuis. Naast het schrijven van iconische soundtracks werkte hij ook samen met muzikanten zoals Nina Simone, Nancy Wilson, Shirley Bassey, Patti Austin, David Bowie, Paul McCartney, Marianne Faithfull, Liza Minnelli, Mel Tillis, Roberta Flack, Pet Shop Boys, Anthrax, Dolores O'Riordan, Tim Booth en LL Cool J.



David Lynch
Badalamenti wordt vaak in één adem genoemd met Lynch, en dat begon allemaal met Blue Velvet toen Lynch een vocale coach nodig had voor Isabella Rossellini. Tijdens de opnames klopte Lynch aan bij Badalamenti die toen al een behoorlijke reputatie had.

Lynch gaf de opdracht aan Badalamenti om een song te schrijven voor de film, wat Mysteries of Love werd en ingezongen werd door Julee Cruise die later ook het themalied voor Twin Peaks zou vertolken.

Later zou Badalamenti ook de scores schrijven voor Wild at Heart, Twin Peaks: Fire Walk With Me, Lost Highway, The Straight Story en Mulholland Drive.



Espresso slurpen
Lynch-fans kennen Badalamenti ook als de gangster Luigi Castigliane uit Mulholland Drive die graag espresso slurpt. Hij was ook trouwens aan de piano te zien tijdens Rossellini's optreden in Blue Velvet.

Mulholland Drive is vanaf 22 december opnieuw te zien in de Nederlandse zalen in een gloednieuwe 4K-restauratie.



NieuwsFilm

meest populair